Vel framme i Stavanger etter en fabelaktig togtur gjennom Vestagder og Jæren, en del av landet som gjør seg svært godt med Vamps siste plate som bakgrunnsmusikk, oppdaget jeg. Jæren fikk jeg et spesielt forhold til etter ha vært månedens forfatter i Hå kommune våren 2001. I en uke bodde jeg i praktfulle omgivelser på Obrestad fyr, med utsikt over sjøen. Enkelte kvelder var det så blikkstille at jeg så stjernene speile seg i havet. Det er en viss sjanse for at jeg får et lignende oppdrag i samme område denne høsten. Det ser jeg i så fall fram til med glede.

Underveis forberedte jeg meg på kveldens forelesning ved hjelp av Solun, et usedvanlig elegant astronomiprogram. Solun er så kompakt at det kan kjøres på lommedatamaskiner og mobiltelefoner som støtter Java, men har likevel et grensesnitt så oversiktlig at det er lett å finne fram på skjermen til min lille Zaurus 5500 (som også inneholdt MP3ene med Vamp, for øvrig). Ved å tjuvtitte på Zaurusen kan jeg bevare troverdigheten når publikum stiller kinkige spørsmål om ting de har sett på himmelen.

Som all astronomiprogramvare inneholder Solun et standardsett av matematiske ligninger som gjør det mulig å beregne himmellegemenes posisjon sett fra ethvert sted på Jorda til et vilkårlig valgt tidspunkt. Jeg har selv skrevet slik programvare – kartene i Se Opp ble laget med mitt eget program – og vet derfor å verdsette innsatsen som ligger bak et kjapt program på bare 315 KB (det inkluderer tabeller over tusenvis av stjerner). Desto mer oppgitt blir jeg når astroprogrammer microsoftifiseres, dvs får overkompliserte grensesnitt og eser ut til mange titalls megabyte.

Solun er tydeligvis skrevet con amore, og er helt gratis. Min eneste innsigelse (og den er liten) er at forfatteren, David Rushall, har valgt å ikke legge ut kildekoden under GPL-lisensen. Ved å gjøre Soluns kildekode åpen, ville man øke sjansene for at programmet fortsatt utvikles om Rushall velger å legge inn årene. Men det er selvsagt forfatterens valg, og han har funnet et godt alternativ til betaling i form av “charityware”: brukere oppfordres til å gi et beløp til et godt formål. Rushall nevner Greenpeace og Amnesty, jeg har valgt å støtte Leger uten grenser og regner med at det er en god erstatning.