Man kan si hva man vil om nerder, men de vet i alle fall hvordan man lager gode kjeks. Blant de utallige nytteprogrammene og spillene som følger med enhver anstendig Linux-distribusjon, ligger det også en fil med knasende gode kjeksoppskrifter. Adressen i tittelfeltet forteller hvor oppskriften er på min maskin – hvor den eventuelt ligger på din avhenger faktisk av versjonen av editorprogrammet Emacs. Hvorom alt er: en av oppskriftene her ble utprøvd i forrige uke, og ble en rasende suksess. Her følger nerdeoppskriften, oversatt til norsk.


Først visper du
400 g smør,
400 g sukker og
400 g brunt sukker

til det blir passelig luftig.

Deretter rører du inn
5 egg og
2 ts vaniljeessens

I en separat bolle blander du sammen
500 g hvetemel,
500 g havremel,
1 ts salt,
2 ts bakepulver og
2 ts natron

Dette rører du sammen med smør/sukker/egg-blandingen.

Til slutt har du i mellom 750 gram og en kilo sjokolade og nøtter. Her kan du eksperimentere av hjertens lyst, men erfaringsmessig er hakket firkløver, nonstop eller en salig blanding av mørk sjokolade og valnøtter svært godt.

Deigen legges i klumper på størrelse med en golfball på bakepapir (12 på brettet er mer enn nok) og stekes ved 180 grader i 12-14 minutter.

Et tips til slutt: skal du ha seige cookies må du ikke vente til kjeksene er lysebrune oppå – de skal tas ut etter maksimalt fjorten minutter selv om de ser ustekte ut. Skal du derimot ha knasende sprø cookies som holder seg godt i kakeboksen, kan du vente til de får en fin, gylden farge.

Okei, så er ikke dette verdens sunneste spise. Og oppskriften er stor nok til å mette okkupasjonsstyrken i Irak. Men kjeksene er usannsynlig velsmakende, og trøsten får være at det nok er det sunne havremelet som gir den gode smaken.