Olav Anders Øvrebø blogger om hvordan Unge Høyre-bladet Xtra har brukt et Flickr-bilde uten fotografens tillatelse. Det er ikke første gang at en publisist tar en spansk en i spørsmålet om bildebruk, og det blir sikkert ikke siste, så får heller ironien i at det er Unge Høyre som forgriper seg på den private eiendomsretten ligge. Fotografen har ifølge BT lagt inn et krav på noen titusener, som ikke er en unormalt stor sum når man tar Xtras opplag på 20 000 eksemplarer i betraktning.
Det interessante er måten dette ble oppdaget på: den norske Flickr-brukeren Kaare Sandvik kom over bildet mens han sorterte blader på jobben, avfotograferte det med kameratelefonen sin og lastet det opp til sin Flickr-konto. Deretter varslet han den tyske fotografen i kommentarene til hennes bilde, som så satte igang prosessen som hun blogget og startet en diskusjonstråd om på Flickr. Nettet brukes ikke bare til piratvirksomhet, men kan også avsløre den – og viktigere – drøfte dens konsekvenser på direkten, med dem det angår.
Olav Anders peker på forvirringen som ofte oppstår når folk flest fortolker opphavsretten. I tilfellet med det opprinnelige bildet er saken krystallklar: enhver publisist plikter å sjekke om det hefter begrensninger på bruken, og copyright-symbolet med “All rights reserved” er lett synlig til høyre for bildet. Men hvordan stiller det seg med Flickr-Kaare? Han publiserte også bildet, vel vitende om opprinnelsen og tilsynelatende uten å spørre om tillatelse først. Når han så oversetter BT-artikkelen om saken og så gjengir den på Flickr, gjøres det selvsagt i beste hensikt. Men har han ikke spurt opphavsmannen om tillatelse (og lite tyder på at det er gjort), er det et like klart lovbrudd som Unge Høyres overtramp.
Olav Anders har rett: det er kronglete med opphavsrett. Men her er en enkel hovedregel: såsant en kilde ikke merket med en CC-lisens (som dette nettstedet og mine Flickr-bilder) bør du spørre om tillatelse. Det vil i praksis si nesten alltid. Jeg har gjort det talløse ganger i forbindelse med innhenting av illustrasjoner til bokprosjekter, og takket være kjekke oppfinnelser som epost, IM og mobil er det lettere enn noensinne (fotografens profesjonelle nettsted med epost og mobilnummer er faktisk førstetreff i Google).
Det er til og med lov til å forklare omstendighetene rundt bruken, og be om spesielle vilkår hvis bruken er til opplysnings- eller utdanningsformål. Uttrykket “educational purposes” er nyttig i så måte, selv om Unge Høyre nok ikke hadde sluppet unna med det. 😉
Oppdatering: Dette er også blitt en sak på tysk TV. Spørsmålet blir da uunngåelig: hvem la ut Google-videoklippet med reportasjen, og har vedkommende bedt om tillatelse fra TV-selskapet? 😉