Viktig melding, klikk innom NRKBeta: NRK starter nå et forsøk med å distribuere episoder av en TV-serie via bittorrent. Episodene er i full kvalitet, dvs er 1024×576 billedpunkter, 25 bilder pr. sekund, og skal man dømme etter kommentarene er kvaliteten upåklagelig. Bloggpostingen har en også eksemplarisk begrunnelse for prosjektet, beskrivelse av teknologien og imøtegåelse av innvendingene (“men er ikke bittorrent ulovlig, da?”) og pekere til programvare.
Det er veldig mye pent å si om dette tiltaket. Det gjør det (endelig) enkelt for oss som ikke kjører Windows å se programmer fra statskanalen, det introduserer nye brukere for torrentteknologi og det markerer et tydelig skritt i retning av åpning av NRKs arkiver for publikum. Det er en viktig prinsipiell side ved dette, som postingen også er inne på. I en tid da det snakkes stadig mer om at nettleverandører bør pålegges å kjøre filtre som bl.a. blokkerer torrent-trafikk, fungerer det som en nyttig motvekt at NRK demonstrerer lovlig bruk av teknologien – torrenting kan faktisk spare penger for lisensbetalerne.
Min eneste innvending er av det private slaget: Lars Monsen, IGJEN? Jeg vet at Monsen legemliggjør norske menns våte Nansen-drømmer om å vandre ensom, uvasket og ubarbert gjennom ødemarken, bruke sten til hodepute og kappspise rå laks med grizzlybjørner. Men de siste månedene har det knapt vært mulig å skru på burken uten å se Monsens blide kontrafei. Det minner meg om en radioparodi på 80-tallet, da man gjorde et poeng av at alle programmer fra morgenandakten til siste nyhetssending var ved Vidar Lønn-Arnesen. Kanskje man burde vurdere en egen digital Monsen-kanal? 😉
Forfatteren av postingen, Eirik Solheim, er forøvrig en av innlederne på kveldens møte i Håndverkeren i Oslo. Om ikke min navnebroder sier noe om dette i sitt innlegg, er det full mulighet til å stille spørsmål om det fra salen. Møt opp klokka 17!