1. Sjekk at lydanlegget fungerer og mikrofonen er i riktig høyde før innslaget ditt begynner. Det siste kvarteret før du går på skal alt det tekniske være klart, samtidig som publikum ennå ikke har roet seg ned nok til å bry seg om hva som gjøres på scenen.
2. Ditto lyssettingen. Bruk et minutt på forhånd til å forsikre deg om at lyset er godt nok til å lese i, om det er lese høyt du skal. Så slipper du å stå foran 150 mennesker og folme med å trekke ark ut av en perm fordi “det blir mindre skygger på arket” på den måten.
3. Trekk lua opp fra øynene. Ja, du kan til og med vurdere å droppe hele luegimicken. Det finnes miljøer der lue eller for den saks skyld hettejakke er veldig out there, lissom, men et typisk voksent publikum setter pris på at du ikke ser ut som om du er på vei til å rane 7-Eleven. 😉
(Inspirert av en diktopplesning forleden kveld.)