Anders Brenna skriver entusiastisk om å lese på mobil, og jeg ønsker ham hjertelig velkommen i klubben. Helt siden jeg gikk til anskaffelse av min første PDA, en Psion 3 i 1994, har jeg regelmessig lest bøker på små skjermer. Den aller første var Edgar Rice Burroughs’ The Gods of Mars, en herlig tidstypisk science fiction-historie som blant annet inspirerte Carl Sagan. Denne og tusenvis av andre titler finnes tilrettelagt for mobiltelefoner på mnybks.net. Har du wifitelefon eller 3G betalt av jobben, er det mobiltilpassede nettstedet en utmerket kilde til lesestoff når man er på reise (jamfør filstørrelsene til høyre).
Anders er innom de fleste gode argumentene for å lese på mobil, og er så nær, så nær ved å nevne Eirik-ordet “dødtidsmedium”. 🙂 En svært nyttig (og for meg uunnværlig) funksjon han ikke nevner, er autoscroll. Kort sagt innebærer det at ebokleseprogrammet lar teksten rulle over skjermen i et tempo som passer deg. Med tanke på at en vanlig roman fort blir på noen tusen sider i mobilformat, sparer det både tommel og mobiltastatur. Om mobilen har et stativ eller underlag den kan lenes opp mot, kan man faktisk lese en bok uten å ta i mobilen i det hele tatt.
Siden teksten ruller jevnt og trutt over skjermen, nytter det ikke å hoppe over setninger eller avsnitt (bare innrøm det, du gjør det du også). Dermed oppdager du svært fort om en bok virkelig er engasjerende eller ikke. Er den det, vil tekstrullingen hjelpe deg til å komme inn i en god leserytme. Hittil har jeg bare oppdaget to ulemper med funksjonen. Hvis jeg sovner fra boka, står den gjerne på siste side når jeg våkner. Og når jeg stopper tekstrullingen, får jeg en kortvarig og ubehagelig opplevelse av at teksten ruller motsatt vei.
Espen kommenterer også saken, og lurer på om han skal konvertere bloggen sin til Mobipocket-format for å bli leselig på T-banen. Det er heldigvis ikke nødvendig. Bloglines har et utmerket mobilgrensesnitt på m.bloglines.com, og alt man trenger å gjøre for å få f.eks. Tversover i mobilvennlig fulltekst er å krysse av for “Complete Entries” i “Display Preferences” under “Edit Subscription”. Det eneste som mangler for å gjøre den opplevelsen komplett, er autoscrollfunksjonalitet i nettleseren. Hører dere, Opera-folk?