Etter å ha gjennomført første halvdel av min pågående toukersturné i Lillehammer, må jeg konkludere med at jeg har et alvorlig projektorproblem. Kort fortalt handler det om at flertallet av projektorer jeg kobler PCen til, ikke gjenkjenner skjermoppløsningen (1440 x 900). Det fører til at skjermbildet klemmes sammen, strekkes ut eller kuttes av. I et tilfelle denne uken måtte jeg droppe Powerpoint-presentasjonen helt og holdent. Greit i det foredragets tilfelle, men det er som regel ikke en løsning jeg kan velge.
At problemet dukker opp på Linux overrasker ikke, da modellen min er ganske ny, og skjermdrivere henger etter. (Når skjermdriverne har rukket å modne, kan Linux gjøre en utmerket jobb – min gamle Thinkpad T40 tilpasset seg alle projektorer på et blunk). Det overraskende her er at det innebygde verktøyet under XP, som startes ved å trykke Fn+F7, også sliter. Lenovo foreslår å sjekke dokumentasjonen til projektoren og stille om oppløsningen på skjermen til den bærbare, en løsning som må være pønsket ut av folk som ikke har forholdt seg til det tekniske personalet på konferansehoteller. 🙂
Uansett fungerer det ganske dårlig – som oftest blir bildet klemt sammen med to svarte striper på hver side. En løsning som fungerer på min egen Dell-projektor, er å bruke Nvidia-kortets programvare (tilgjengelig fra høyreklikkmenyen på skrivebordet). Krysser man av for kloning av skjerm, og setter oppløsningen på skjermen til et 4:3-format, blir resultatet OK på projektøren. En litt mer omstendelig løsning er også mulig med Nvidia-programvaren på Linux.
Inntil videre må jeg altså bære med meg Dellen, som en backupløsning når alt annet svikter. Ikke spesielt tilfredsstillende. Tips til andre løsninger og pekere mottas med takk.