Vestlandspartiets gruppe på Stortinget kommer til å reise forslag om endring av grunnlovens paragraf 1, nærmere bestemt leddet som sier at landet er et udelelig rike. Hensikten med forslaget er å gjøre det mulig for de fire vestlandsfylkene å danne en egen stat, slik Vestlandspartiet går inn for. Regjeringspartiene og en samlet opposisjon reagerer sterkt på forslaget, og enkelte representanter karakteriserer det som “landssvik”. Partileder Geir Pettersen sier til P4 at han er forberedt på at forslaget faller mot stort flertall, men han føler seg trygg på at republikken Vestland blir en realitet i hans levetid. På meningsmålingen for mai hadde Vestlandspartiet en oppslutning på 45 % i Vestlandsfylkene.
Igår ble en filminnspilling i Los Angeles avbrutt av en spontan streikeaksjon, da det ble kjent at 55 år gamle Ajura Smith hadde fått en rolle i filmen som tenåringsdatter, mens rollen som mor ble spilt av en femten år yngre kollega. Ajura Smith vakte oppsikt for noen år siden da hun ble den første skuespilleren til å innrømme at hun brukte kosmetisk genteknologi, eller kosmogen, for å se mye yngre ut. De streikende skuespillerne hevder at de er sjanseløse mot rike superstjerner som kan kjøpe seg til ungdom. Produksjonsselskapet har svart med å true de streikende med at rollene deres kan bli besatt av robot-kopier, om ikke de snarest går tilbake på jobb.
Det hittil mest vidtrekkende forsøket på å senke Jordas temperatur fikk et tilbakeslag i formiddag, da en bærerakett med 500 store solskjermer eksploderte etter oppskytning fra Baikonur-kosmodromen i Russland. Skjermene skulle plasseres mellom Jorda og Sola, for å teste ut ideen om at det er mulig å oppheve drivhuseffekten ved å dempe sollyset med et par prosent. Prosjektet, som kalles “Den globale termostaten”, har som mål å plassere tusenvis av skjermer mellom Jorda og Sola fram mot 2060. I en pressemelding uttaler ledelsen for termostatprosjektet at dette bare er et midlertidig tilbakeslag, og at en ny rakett allerede er i ferd med å gjøres klar.
Konflikten på grensen mellom Russland og Kina er i ferd med å trappes opp, melder BBC. Igår ble to kinesiske robottanks ødelagt da de havnet på feil side av grenseelven Amur, og det brøt ut skyting mellom russiske og kinesiske styrker. Analytikere P4 har snakket med, mener at den egentlige årsaken til konflikten er avfolkingen av Sibir og overbefolkning i Kina, som har ført til omfattende ulovlig innvandring av kinesere til Russland det siste tiåret. Så lenge folketallet i Sibir fortsetter å falle mens befolkningen i det nordlige Kina vokser, er det liten grunn til å tro at konfliktnivået blir lavere, mener analytikerne.
(Som lest på P4 12. juni 2008.)