Undervisningsminister Iqbal Gundersen går inn for at spansk blir sidemål i grunnskolen. Siden tørkekatastrofen rundt Middelhavet startet for åtte år siden, har en million sør-europeere søkt tilflukt i Norge. “Vi må innse at klimaflyktningene er kommet for å bli, og at de allerede har preger språk og kultur i Norge langt mer enn det gamle sidemålet,” sier Gundersen. Han peker på en undersøkelse fra ifjor, som viste at flertallet av norske ungdommer nå foretrekker å bruke det spanske Ola! fremfor Hei når de møter hverandre.
Et nesten femti år gammelt robotprosjekt går nå inn i sluttfasen. Tidlig i århundret kom en gruppe robotforskere med en utfordring til seg selv: til fotball-VM i 2050 skulle de stille et robotlag mot det menneskelige vinnerlaget, og ikke nok med det – robotene skulle vinne. Igår fikk det endelige robotlaget vist seg fram for første gang i London, i en oppvisningskamp mot Arsenal. Det har lenge gått rykter om at de menneskelignende robotene er gode, og resultatet på 5-1 til robotlaget bekreftet dette. Spørsmålet nå er om VM-vinneren om to år tør å stille mot maskinspillerne.
Den første bemannede prøveturen med romheisen går av stabelen om to dager, fra bakkestasjonen like ved byen Nueva Loja i Ecuador. Heisekabinen med fem passasjerer ombord beregnes å bruke 40 timer på den 36 000 kilometer lange ferden opp langs heisekabelen og ut i verdensrommet. Endeholdeplassen, eller kanskje man bør si toppetasjen, er romstasjonen Terra Nova, som allerde har flere hundre faste innbyggere. Romheisen er det største byggeprosjektet i historien, og har kostet 100 billioner euro siden byggingen startet i 2040. Når fast rutetrafikk starter til neste år, antar man at en billett opp i rommet vil koste hundre euro per kilo kroppsvekt.
Verdens eldste mann, amerikaneren Mike Gonzales, feiret sin 140-årsdag igår med å ta en joggetur rundt eldreboligen han har bodd i de siste seksti årene. “Jeg har legevitenskapen å takke for mitt lange liv,” uttalte Gonzales, før han gjorde femti armhevinger foran journalistene. Allerede for førti år siden begynte Gonzales å ta anti-aldringsmedisin, og resultatet er at han fremdeles ser ut som en syttiåring. Ifølge Gonzales’ leger er det ingenting i veien for at han blir to hundre år gammel, så lenge han unngår farlige situasjoner. Måneferder og basehopping er uaktuelt for Gonzales, altså.
(Som lest på P4 13. juni 2008)