I årevis er jeg ofte blitt spurt om å uttale meg om hvordan bokbransjen bør satse på nettet. Det blotte faktum at spørsmålet så ofte dukker opp, er i seg selv et tegn på at man har et problem, selvsagt. Og det er ikke vanskelig å si hva finne eksempler på hvordan man ikke skal gjøre det. Norske forlagsnettsteder som knapt er mer enn forlagskataloger med lavoppløselige bilder, for eksempel. Eller ledende forfattere som ikke har noe egetprodusert nærvær nettet (eller som skryter av at de hater nettet). For ikke å snakke om norske forfatterforeningers knugende angst for det meste som er nytt.
Okei, så er det etablert. Men finnes det andre måter å gjøre det på – er det aktører der ute som fungerer som normale forlag, men som likevel har en satsing på nettet som ser ut som om den er laget etter 1995? Svaret er ja, heldigvis. Det foreløpig siste eksempelet er amerikanske Tor Books, et datterselskap av kjempen Macmillan. Tor har lenge vært et forlag litt utenom det vanlige: to av redaktørene er kjente bloggere, og en av forlagets viktigste forfattere er Cory Doctorow, som gir bort bøkene sine fra eget nettsted.
På Tors forlagsnettsted finner du pekere til podcaster, videoer og Myspace- og Facebooksider. For et par uker lanserte Tor nettstedet Tor.com, som tar begrepet “forlagsnettsted” et langt skritt videre. Ved første øyekast minner det mest om en blogg, med innlegg av forlagets forfattere og ansatte, siste kommentarer, tags, RSS-feed og alt som ellers hører med. Her kan du også lese noveller, laste ned skjermbakgrunner basert på bokomslag og delta i debatten i brukerfora.
Lenge før lanseringen ga Tor bort gratis ebøker, i bytte mot en gyldig epostadresse man kunne sende forlagets nyhetsbrev til. For øyeblikket pågår det en konkurranse der alt som kreves for å delta er at man oppgir epostadressen, og der det som kan vinnes er en Asus Eee dekorert av en av forlagets illustratører. Det stemmer. Ikke en pakke med bøker, ikke kaffekanner, sminkepung eller smykker, men verdens hotteste lille datamaskin for tida. Tor har fingeren på pulsen, med andre ord.
Nå kan det innvendes at Tor utgir fantasy og science fiction, og dermed har en mer nerdete kundegruppe enn forlag flest. Poenget med Tor.com er imidlertid ikke at nettstedet ser ut som en blogg eller at man gir bort lekre dingser, men at forlaget gjør det som trengs for å få kundene i tale etter prinsippet om at markeder er samtaler. Den som går ut fra at nordmenn er mindre interessert i dialog på nettet enn amerikanere, må definitivt ha vært offline det siste tiåret. Oppgaven er å finne en innfallsvinkel eller et tema som trekker deltakere nok til at samtalen går av seg selv. Nordmenn leser lite science fiction, men de leser vitterlig uhorvelige mengder krim. Tipset er hermed gitt…
Hvor mye forfattere kan gjøre uavhengig av forlaget, viser reisebokforfatten Peter Moore, som jeg langsomt men sikkert er i ferd med å bygge opp en samling av. Jeg oppdaget i sin tid Moore via en peker til petermoore.net, der han hadde lagt ut ekstrastoff og bilder som ikke kom med i bøkene av kostnadsmessige årsaker. Nettstedet har hele tiden vokst og utviklet seg, og i tillegg til bokbeskrivelser, fotoalbum, skrivetips og andre standardelementer rommer den nå både blogg, facebook- og youtube-gruppe og – selvsagt – muligheten til å vinne en signert bok om du abonnerer på forfatterens nyhetsbrev.