Reuters melder at den store indiske bilprodusenten Tata Motors skal lansere en elektrisk versjon av storselgeren Indica i Norge innen et år. Tata Motors samarbeider med Grenlandsfirmaet miljøbil, og har valgt Norge fordi vi her er kommet lengre enn de fleste i utbygging av ladepunkter for elbiler. Den elektriske Indica-modellen, skal etter sigende få en rekkevidde på opp til 17 mil, som gjør den langt mer interessant enn tidligere elbilmodeller.

Denne saken er også interessant i et videre perspektiv. Tata ble i 2005 rangert som verdens 20. største bilprodusent, men firmaet vokser raskt og satser bredt. I sommer vakte Tata internasjonal oppsikt med to saker: lanseringen av “verdens billigste bil”, Tata Nano (som visstnok også skal komme i elektrisk versjon), og oppkjøpet av Jaguar Land Rover. Britiske medier tok oppkjøpet tungt: å bli kjøpt opp av tyskere eller japanere er ille nok, men et indisk firma ingen hadde hørt om?
Dette kan nærmest kalles “invers globalisering”. Den globaliserte verdensøkonomien, med fri flyt av kapital, ideer og mennesker, er av mange blitt sett på som et prosjekt som først og fremst gavner firmaer og regjeringer i det rike nord. Kinas og Indias vekst de senere årene er et eksempel på en ny og viktig trend: tidligere mottakere av utviklingshjelp som har vokst seg rike nok til å kunne gjøre oppkjøp i de tidligere giverlandene. Hvor smertefullt dette kan oppleves i det rike nord, vil vi i Norge oppleve når en av våre nasjonale stoltheter blir forsøkt kjøpt opp av et kinesisk, indisk eller brasiliansk firma.
Kilder:
– Reuters-meldingen: Yahoo News
– Nettavisen: Ny elbil lanseres i Norge
Tata Motors homepage
– Wikipedia: Tata motors
– Wikipedia: Tata Nano