Idag er det Talk Like A Pirate Day – avast, ye scurvy swabs! – og da passer det godt å introdusere dagens mest ufrivillig ironiske. For mens platebransjen prøver så hardt den kan å bygge opp fiendebildet av piratkopiereren, satser Cappelen Damm og Leselystaksjonen på å gjøre piraten til en talsmann for leselyst og ansvarlig bokkjøp i din nærmeste Norli-bokhandel. Selvsagt har aktørene et visst behov å rydde unna enhver tvil om at man prøver å surfe på kjølvannet av en annen piratsuksess:

Hvordan ser en Lesepirat ut? Slik som kaptein Sabeltann? Nei, han er sjørøver. Og vi pirater er ikke så jålete som han og går rundt med sjørøverhatt, blondeskjorte og snurrebart. Pirater har en helt annen stil. Det er jo vi som jobber om bord i en sjørøverskute.

Etter å ha dissa Sabeltann som femi og gitt en særdeles forvirrende beskrivelse av arbeidsfordelingen i seilskutetiden, avslører den rotekte representanten for de arbeidende masser at han heldigvis klarte å flykte inn i hvitsnippenes rekker. Idag har han lagt svaberen til side og er blitt lesekompis på heltid:

Lesekompis, ja. Vet du hva det er? Jo, det skal jeg fortelle deg. Jeg er en lesekompis. En som hjelper deg med å bli glad i bøker. Og når du blir glad i bøker, blir bøkene på en måte gode kompiser. Det betyr at du alltid har en kompis i nærheten.

Jeg vet det er fysisk umulig for markedsførere å rødme av sine egne påfunn, uansett hvor pinlige og flaue de måtte være. Derfor går mine tanker i denne stund til alle de andre der ute – bibliotekarene, lesestimulererne, bokhandlerne og lærerne – som må leve med Lesepiraten en god stund framover. Vit at jeg føler med dere… 😉