New York Times skriver vettugt om den mye omtalte Atlantic-artikkelen Is Google Making Us Stupid, som hevder at datamaskinene har fratatt oss evnen til å lese langt og grundig. Artikkelforsfatteren gjør et (høyst tilsiktet) småironisk forsøk på å oppsummere Atlantic-artikkelen i Twitter-format, det vil si på maksimalt 140 tegn, og resultatet er faktisk riktig vellykket:

Google makes deep reading impossible. Media changes. Our brains’ wiring changes too. Computers think for us, flattening our intelligence.

Det fikk meg til å fundere på om ikke metoden kunne brukes på norske artikler. Som den strålende kronikken om forskere og Wikipedia i dagens Aftenposten, der Olav Anders Øvrebø og Torgeir Uberg Nærland oppsummerer intervjuserien de har hatt på Vox Publica:
     Forskere må forstå hvor viktig Wikipedia er blitt, og lære seg hvordan
     man gjør det bedre. Eller lære studentene sine å gjøre det.

Eller hva med denne konsentrerte versjonen av Finn-Erik Vinjes kronikk om arbeidet med en ny utgave av grunnloven på moderne, normalisert bokmål:
     Vi trenger en mer lettlest bokmålsversjon av Grunnloven. Man har modernisert
     språket i lovteksten før, så hvorfor ikke gjøre det igjen?