OK, så ser det ut til at de mange og tildels uforklarlige problemene jeg har hatt etter installasjonen av Ubuntu 8.10 kan ha en felles årsak. Det viser seg nemlig at jeg er rammet av en rapportert bug som fører til at loggfilene i /var/log blir ekstremt store. Loggfilene inneholder ulike meldinger fra Linux-systemet, og opptar som regel noen megabyte. Men når denne buggen slår til, vokser filene seg så store at de etterhvert fyller all plass i rotpartisjonen.
Siden programvare installeres på og kjøres med utgangspunkt i rotpartisjonen, og programvare trenger plass for å kjøre stabilt, kan det forklare en rekke systemfrys, programmer som kjører snegletregt eller nekter å lagre filer osv. Langbein-fiksen er å stoppe loggføringen ved å kjøre ‘sudo /etc/init.d/klogd stop’. Som med de tidligere omtalte skjermdriverbuggene gjør dette selvsagt ingenting med det underliggende problemet, men symptomene forsvinner i det minste.
Nevnte jeg forresten at jeg ikke synes Ubuntu 8.10 “Intrepid Ibex” egner seg som operativsystem for nybegynnere? 😉