Apple fjerner DRM på iTunes, og bra er det: på høy tid at man gjorde som Amazon og ørten andre aktører. Eller om man vil: hva var det jeg sa. 🙂 Når ikke lenger kopibeskyttelse er hovedpoenget kan vi kanskje håpe på at eplebutikken begynner å selge innhold via andre kanaler enn en programklump jeg kvier meg for å installere på min nedstrippete Windows-partisjon. I mellomtiden krysser jeg fingrene for at Amazon åpner for musikknedlasting til Norge.
Flott for kundene er det uansett. Men spesielt morsomt for dem som har forsvart iTunes-modellen og brukt den som eksempel til etterfølgelse, kan det ikke være. Som for eksempel Den norske bokhandlerforening, som i en grundig rapport for et knapt halvår siden baserte det meste av sin argumentasjon for DRM på bøker på eksempelet iTunes. Jamfør uttalelser som denne:

Apple Computer var med sin kombinasjon av iTunes og iPod i stand til å løse utfordringen i forhold til kopiering. Derfor valgte musikkbransjen å satse på denne plattformen. Denne løsningen ble startskuddet for utviklingen av den digitale distribusjonen innen musikkindustrien.

Siden verken Apple eller musikkbransjen synes å mene at DRM er løsningen på utfordringen tyvkopiering lenger, begynner det å bli tynt med gode eksempler. Bokbransjen kan selvsagt håpe på at Amazon somler seg til å lansere den lenge varslede Kindle 2.0, og at denne versjonen kan brukes utenfor USA. Eller den kan gjøre helomvending og likevel satse på Mobipockets DRM-løsning, som tross alt fungerer sånn noenlunde her til lands.
Uansett begynner det å haste litt. For tall fra USA og Norge tyder på at bokbransjen ikke er så “recession-proof” som man tidligere trodde, og med profittmarginer på noen få prosent skal nordmenns trang til å kjøpe smale og dyre kulturprodukter ikke reduseres mye før vi får se oppsigelser i lokale forlag. Avisenes situasjon burde være et hint om at bokbransjen trenger en “Plan B” snarest. Men i motsetning til avisene mangler forlagene både planen og innsikten som trengs for å lage den.