Det har tydeligvis tatt sin tid å få det avtalemessige på plass, men fra og med idag vil Digitalbok.no tilby et utvalg av norske bøker, hovedsaklig fra forlaget CappelenDamm. Det er oppmuntrende at et norsk forlag nå har tatt det store skrittet sånn sirka et tiår etter de første plateselskapene. Prisene er fornuftigere enn jeg hadde fryktet, selv om mange av bøkene til 79 kroner er eldre titler du får like billig som paperback, mye billigere på et antikvariat eller gratis av en venn.
Når det er sagt, føler jeg behov for å parafrasere Abba Eban: på det digitale området ser det ut til at bokbransjen aldri lar sjansen gå fra seg til å la en sjanse gå fra seg. Ja, for Digitalbok.no kunne ha vært så mye bedre enn produktet som forefinnes idag. Det preges av en rekke feil og mangler som burde ha vært unngått på dette stadiet.
1. Digitalbok.no er Flash-basert. Ja, du leste riktig: vi snakker om noe så sjeldent som en hel nettbutikk som er ubrukelig uten riktig Flash-spiller. Jeg kan ikke huske sist jeg så noe liknende på ehandelfronten, og spesielt ironisk blir dette fordi Digitalbok ser ut til å basere seg på Mobipocket-systemet. Som navnet antyder, er Mobipocket utviklet for PDAer og mobiltelefoner. Derfor finnes det selvsagt en mobilversjon på m.mobipocket.com, som til og med lar meg kjøpe og laste ned bøker via mobilen. Under ses Mobipockets mobilside på telefonen min, sammenlignet med digitalbok.no.

2. Digitalbok.no ser ut til være forbeholdt Windows XP-brukere. Til høyre på startsiden finner du en spalte med teksten “Mobipocket Reader er en gratis programvare som gjør deg i stand til å lese bøker fra digitalbok.no”, og muligheten til å laste ned programvare for Windows XP og 2000. Ingen alternativer for Vista- eller Macbrukere, eller for den saks skyld for brukere av åpen programvare. Men som det påpekes på Mobipockets hjemmesider, er det fullt mulig å bruke både Mac og Linux til å overføre filer til de fleste mobiltelefoner (unntatt iPhone). Her kan man miste potensielle kunder.
3. Selger Digitalbok.no PDF-filer eller MBP-filer? Mobipocket har selvsagt sitt eget filformat, normalt med filforlengelse .MBP. Men hvis man klikker på en typisk boktittel viser Flash-sprettoppvinduet (herregud, hvordan kunne de la designeren slippe unna med det!) at filformatet er Adobe PDF. Denne forskjellen er svært viktig. Mens en Mobipocket-fil er ment å leses på små skjermer, vil PDF normalt vises svært dårlig de fleste mobiltelefoner – om de i det hele tatt har minne til å laste større PDFer. Upraktisk, og en sterk begrensning av det potensielle markedet.
4. Elendig internt pekersystem. Som kunder forventer jeg at en nettbokhandel har en grei browse-funksjonalitet. Jeg skal lett kunne klikke meg rundt i butikken via pekere til andre bøker av samme forfatter, kategori, genre osv. Du finner det på Bokus, Bokkilden, Amazon og på Mobipockets originalnettsted. Men du finner det ikke på Digitalbok.no. Du kan ikke klikke på “Erik Fosnes Hansen” og få listet opp alle Erik Fosnes Hansens bøker, for eksempel. Du kan ikke klikke på “Romaner” og få opp flere i samme kategori. For alt jeg vet skyldes det den ulykksalige satsingen på Flash. Men som må jeg  konstatere at jeg har med et usedvanlig lite brukervennlig nettsted å gjøre.
5. Digitalbok sier ikke noe om hva slags beskyttelsesløsning som brukes. Fra forsiden kan du klikke deg videre til Om Mobipocket Reader, som er en kjapp innføring i hvordan du bruker den PC-baserte leseren. Det man ikke sier noe om, er at Mobipocket kopibeskytter bøkene på en slik måte at du ikke kan låne eller gi dem bort til en venn, eller selge dem videre. Ei heller sies det noe om hva slags PDF-filer som brukes – de kan både krypteres og utstyres med digitalt vannmerke. Produktinformasjonen er så langt utfullstendig inntil det skandaløse.
Oppdatering: Emod har blogget sine erfaringer med kjøp fra Digitalbok, og konstaterer at de norske bøkene bruker PDF med digital vannmerking. Det er i så fall en god nyhet, da vannmerking ivaretar leserrettighetene på en helt grei måte. Men nettstedet har fremdeles langt igjen å gå før det kan sammenlignes med en normal nettbokhandel – ironisk nok.