Ifølge en undersøkelse fra Progressive Policy Institute er Nigeria, hvis lokale filmindustri gjerne kalles “Nollywood“, verdens største filmprodusent i rene tall. Den globale oversikten fra 2007 taler sitt tydelige språk: i Nigeria ble det produsert 1500 langfilmer dette året, i India 1091, i USA 590 og i Kina 402. I Nigeria har man laget langfilmer siden 1960-tallet (se en historisk gjennomgang her), men det var digitalisering av opptaksteknologien som fikk produksjonen til å ta av for alvor.


Nollywood-stjernen Hilda Dokubo. Kilde: Hungerfree

De aller fleste Nollywood-filmer tas opp med digitalkameraer og går rett til DVD. Dermed unngås kostbar og komplisert distribusjon til konvensjonelle kinoer, samtidig som produksjonskostnadene holdes lave. En typisk Nollywood-film tas opp på location (det vil si utenfor studio) og koster 15 000 dollar, sammenlignet med rundt én million dollar per Bollywood-film, og en snittpris på 25 millioner dollar per amerikansk film.
Begrepet “større” gjelder selvsagt ikke produksjonskvalitet eller omsetning, men det gjør ikke fenomenet mindre interessant. Den nigerianske modellen kan komme til danne mønster i en rekke andre fattige land, og viser mer enn noe annet at digitalisering er med på å motvirke tendensen i retning av “anglifisering” av den globale kulturen.
(Via Timbuktu Chronicles)