Mai måned har vært travlere enn noensinne (så mye for min bekymring for at jeg som frilanser ville være spesielt utsatt for kutt i krisetider), derfor har jeg først nå klart å somle meg til å skrive om et uunnværlig hjelpemiddel for eiere av leseplater, nemlig Calibre. Dette er et program som tar sikte på å dekke alle dine ikke-kommersielle leseplatebehov, og som fungerer like bra på alle plattformer:

calibre is a one stop solution to all your e-book needs. It is free, open source and cross-platform in design and works well on Linux, OS X and Windows. calibre is meant to be a complete e-library solution and thus includes library management, format conversion, news feeds to ebook conversion, as well as e-book reader sync features and an integrated e-book viewer.

Etter å ha brukt Calibre en måneds tid, kan jeg gå god for alt som står i egenreklamen. Dette er et strålende eksempel på at fri programvare definitivt ikke leverer det man betaler (det vil si ingenting), men svært mye mer. Når Calibre er installert og startet opp, legger det seg på oppgavelinjen og venter på at en leseplate skal kobles til. Når så skjer, ser skjermbildet slik ut:

calibre

Stort sett veldig enkelt og greit altså, selv om endel av knappene er store nok til å ses fra Månen. Og mens jeg venter på at en habil grensesnittdesigner melder seg frivillig til prosjektet, kjører jeg Calibre daglig under Linux og noe sjeldnere under Windows, og bruker programmet til bl.a. dette:

  • Legge til og slette ebøker: En tryggere metode enn å klikke seg gjennom mappestrukturen og slette direkte i filviseren.
  • Konvertere og overføre ebøker: Calibre har innebygd rutiner for å konvertere rene tekstfiler til f.eks. EPUB og LRF (Sony Reader-formatet), som kan gjøre tekstene langt mer leselige.
  • Forandre titler på ebøker: Det blir mye lettere å holde rede på 50-60 bøker i Readerens enkle alfabetiske grensesnitt om de alle konformerer til samme standard (her syndes det mye av dem som lager fritekster, f.eks.)
  • Laste ned artikler og nyheter: Calibre lar deg velge mellom mer enn hundre engelskspråklige nyhetskilder, som Economist, CNN, The Atlantic osv. Du kan legge til din egen RSS-feed, noe som er mer krøkkete enn man  skulle tro, da mange nyhetsnettsteder (som Aftenposten) ikke tilbyr komplette artikler i feeden sin.

Programmet er under kontinuerlig oppdatering, og det er bra. Jeg har nemlig oppdaget minst én alvorlig feil – ved nedlasting av artikler med Linux-versjonen av programmet lages det av og til filer som får Sony Reader til å kræsje og reboote. Men i det store og hele er det altså ingen grunn til ikke å kjøre Calibre, så sant det ikke skulle finnes enda bedre programvare der ute – det har jeg å så fall ikke funnet. 🙂