2171954710_2bcf9ee98f

Ada sier sin tydelige mening om snø (Kilde: Jorunn)

Forskere har avslørt at katter har funnet nok en måte å manipulere sine eiere på, melder BBC og MSN Health. Det høres ut som skrekkelig gammelt nytt, men utgangspunktet er innovativt nok: det er forskere ved universitetet i Sussex som har oppdaget at katter kan utvikle en egen variant av maling som er spesielt egnet til å fange eiernes oppmerksomhet. Inspirasjonskilden var katten Pepo, som eies av hovedforfatteren i studien, Dr Karen McComb:

“He would wake me up in the morning with this insistent purr that was really rather annoying. After a little bit of investigation, I discovered that there are other cat owners who are similarly bombarded early in the morning.”

Velkommen til mitt liv, sier jeg bare. Halvsju i dag tidlig ble jeg vekket av Ada på nøyaktig denne måten. I tillegg til en helt spesiell malelyd, “knar” Ada dyna med potene, slikker håret eller armene mine eller stiller seg sirka en centimeter foran nesa mi og blir stående der. Og male, så lenge det måtte være nødvendig.
Det kan høres trivielt ut at man har oppdaget at maling kan ha en ny funksjon, men faktum er at de lærde fremdeles strides om hva denne lyden egentlig signaliserer – om den signaliserer noe i det hele tatt. Mens Linus er en katt som maler ofte og lett (som regel holder det å stryke ham over ryggen et par ganger), skjer det som regel i den klassiske malesituasjonen – når han er avslappet og mett.
Ada kan derimot oppvise minst tre separate malelyder. Det er den insisterende morgenmalingen, som av og til går over i et slags halvkvalt mjau når hun ikke får oppmerksomhet. Det er en normal maling som oftest høres når Jorunn er i nærheten (Jorunns er hennes hovedmenneske, liksom jeg er Linus’), og så er det en svært høy, støtvis lyd som av og til får meg til å tro at det står et tungt kjøretøy på tomgang i nabolaget. Den har jeg bare hørt sent på kvelden. Og det stopper ikke der. Som den som ser dyra på nært hold hele dagen i perioder, har jeg identifisert en rekke  distinkte lyder fra Adas side:

  • “Her er jeg”-kurr: Denne lyden minner litt om lyden fra en due, og høres når katta kommer inn utenfra, eller når hun hopper opp på noe eller ned fra noe.
  • “Slipp meg ut”-mjau 1. Døra ut til balkongen er hovedfokus for Adas oppmerksomhet (mens kjøkkendøra er hovedfokus for Linus’ – når jeg gir matsignalet løper kattene gjerne til hver sin dør). Når Ada vil ut, setter hun seg ved døra og mjauer høyt og tydelig.
  • “Slipp meg ut”-mjau 2. Om ikke den første “slipp meg ut”-lyden gjør susen, kommer hun gjerne bort til mennesket som sitter nærmest døra (som regel meg) og utstøter en serie med lavmælte og virkelig ynkelige mjau.
  • “Slipp meg ut”-mjau 3. Et dypt og gutturalt mjau, kan kombineres med variant nummer 1 om iveren etter å slippe ut er riktig stor.
  • “Neivel da”-pipelyden. Når det er helt åpenbart for Ada at døra er stengt for kvelden hender det at hun legger seg ned på gulvet, inntar en resignert positur og kommer med et kort og lavt pip eller tre.
  • “Det er mat!”-mjau. Når maten serveres samles kattene på kjøkkenet og mjauer om kapp, høyt og raskt. Dette skjer også om en av kattene er alene på kjøkkenet , hvilket raskt tilkaller den andre. Dette kan bety at lyden er ment som et signal til den andre – men like gjerne at de ikke klarer å styre seg… 😉
  • Fresing. Høres som regel når Ada og broren slåss, og kan av og til følges av iltre skrik om slåssingen går litt over styr.
  • Kvekking: Minner om froskekvekking, og høres av og til når katta får øye på et byttedyr, som en fugl eller et insekt. Lyden fremstår som en refleksreaksjon, og ifølge enkelte kilder oppstår den når katta strammer muskler og gjør seg klar til å bite.
  • Knurring: Høres når Ada har fanget en fugl eller mus og har trukket byttet opp på verandaen.

Kattekommunikasjon omfatter langt mer enn lyder, og mye tyder på at kroppspråket har enda flere nyanser enn det verbale. Det er i så fall gode nyheter for Linus, som har et langt mindre “ordforråd” enn sin søster. Mer om det ved en senere anledning… 🙂