Den store amerikanske bokhandlerkjeden Barnes and Noble har lenge varslet en storsatsing på ebøker, og gitt at Amazon kun støtter sin egen leseplate måtte de gå for en annen leseplateteknologi. B&N valgte ikke Sony Reader, iRex eller BeBook, men en egenutviklet modell kalt Nook som ble lansert på en pressekonferanse i New York igår. Fra starten av loves det tilgang til én million ebøker (over halvparten gratis), som er langt fler enn de anslagsvis 300 000 titlene Amazon p.t. tilbyr.

nook_color-navigation

Selv om Nook baserer seg på samme elektroniske blekkteknologi som leseplater flest, er grensesnittet unikt. Som bildet over viser, vil man nederst på platen finne en stripe med en trykkfølsom LCD-skjerm. Herfra kan man klikke seg gjennom leseplaten og ebokhandelen. Ja, for Nook har i likhet med Kindle innebygd 3G, noe som gjør at man kan kjøpe bøker direkte fra leseplaten. Platen har også wifi som kan brukes i B&Ns 1300 fysiske butikker.
I likhet med Amazon vil Nook tilby synkroniserte bokmerker, hvilket vil si at alle maskiner som har tilgang til eboka “vet” hvor du sluttet å lese sist. Kjekt å ha hvis du ikke vil ha med deg Nooken på jobben en dag, og isteden vil lese videre på din iPhone. Med funksjonen LendMe tilbyr B&N en tilleggsfunksjon som ikke Amazon matcher: om en venn av deg har installert Nook-programvaren på sin PC eller telefon, kan vedkommende låne bøker av deg. Et utlån varer i 14 dager, og i mellomtiden er ikke boka tilgjengelig på din Nook. DRM med et litt mer menneskelig ansikt, altså, og det hele skyldes ifølge B&N at man spurte kundene hva de ønsket seg av en leseplate.
Med tanke på at Amazon har solgt rundt én million enheter av Kindle og allerede har etablert seg som den dominerende aktøren, kan man spørre seg hva B&N kan svare med. Selskapet selv er ikke i tvil: “With our nationwide footprint, Barnes & Noble customers can see, touch and hold nook. Our 40,000 booksellers are ready to help customers discover how easy it is to download and read eBooks on nook, and what a pleasure it is to have access to their favorite eBooks, magazines and newspapers any time and anywhere.”
Her kan bokhandelen være inne på noe. For faktum er at de fleste potensielle leseplatekjøpere ennå ikke har brukt en leseplate, og mange vil nøle med å kjøpe en usett via nettet. Nook kan altså introdusere leseplateteknologien til nye kundegrupper. Ifølge Nook-bloggen ønsker man å dyrke bindingen mellom den fysiske bokhandelen og leseplaten. Brukere som tar sin leseplate med til en B&N vil få spesialtilbud via wifi, og vil kunne lese en hvilken som helst bok i ebokhandelen gratis mens man er der.
Nook kjører Googles Android-operativsystem, og bekrefter dermed Linux’ totale dominans på leseplatene. Epub, PDF og Ereader er de støttede filformatene, uten at det sies noe om man også støtter Adobe Digital Editions. Hvis det ikke er tilfelle, er man i den ulykkelige situasjonen at det er tre konkurrerende DRM-systemer for leseplater. Prisen på Nook er $259, og den kan altså ikke brukes med full funksjonalitet utenfor USA. Og forresten: “nook” betyr “a sheltered and secluded place” alternativt hjørne eller innsmett. Verken verre eller bedre enn “kindle”, mao.
Utviklingen på det norske markedet vil i stor grad avhenge av hva Sony og Philips nå gjør med Reader og iRex, som er de mest aktuelle kandidatene til å brukes mot den ADE-baserte Bokdatabasen. Med Nook kan man trygt si at trådløs nedlasting rett til leseplaten er den etablerte standarden, og det skal bli svært vanskelig å selge store volum av leseplater som krever ekstern PC, kabel og to ulike dataprogrammer, slik tilfellet gjerne er med Sony Reader idag.
Den gode nyheten for norske forleggere (som også er medeiere i bokhandlere) er at Nook vil gi erfaring med å kombinere leseplater og et eksisterende nettverk av fysiske bokhandlere. Hvorvidt det i seg selv er nok til å konkurrere med Amazons lave priser og svært gode nettløsninger, gjenstår å se.