Vi er kommet til den tiden av året da man oppsummerer og lager lister. Så også i den norske bloggosfæren. Tordenbloggen har gått mange runder de siste ukene, og har nå kommet fram til årets liste basert på rangeringer fra inviterte bloggere:

 1. Virrvarr
 2. Arachne
 3. Fr.Martinsen
 4. Regine Stokke
 5. Vox Populi
 6. Astrid Meland
 7. Indregard
 8. Det skulle tatt seg ut
 9. * host * Denne bloggen
 10. Iskwews hjørne på www

Jeg var en av dem som ble bedt om å nominere og begrunne (nei, jeg kunne ikke stemme på meg selv), her var mine toppkandidater:

 1. Face your fears. Regine Stokkes blogg er hjerteskjærende personlig og velskrevet. Få har gjort mer i 2009 for å vise bloggens styrke som personlig publikasjonsmedium, og ingen har betalt en høyere pris.
 2. Paul Chaffeys blogg. Abelia-sjefens blogg finner den perfekte balansen mellom faglig dybde og eklektisk bredde. Her finner man alt fra analyser av verdensøkonomien til utlegninger om tippekampen.
 3. Gigapix. Eirik Urkes fotoblogg er enestående i Norge, om ikke på verdensbasis. Må følges for å forstås, fortrinnsvis på en maskin med litt grafikk-oomph.
 4. Undercurrent. Olav Anders Øvrebø er en av landets driftigste nettjournalister, som bruker sin personlige blogg til å belyse sider ved nettmediene som sjelden dekkes i bloggosfæren og massemediene forøvrig.
 5. fr. martinsen. Martinsens blogg befinner seg i et fascinerende grenseland mellom journalistisk kommentar og skjønnlitterær tankestrøm. Man vet aldri helt hva man vil finne hos fr. martinsen, det være seg i innhold eller form.
 6. Sosialdemokratiet.no. Politikkblogger har aldri vært min greie, men Fredrik Mellem klarer med sine egne innlegg og bidrag fra gjesteskribenter som Hadia Tajik å løfte genren opp til et nivå som gjør at den også fenger meg.
 7. Lektor Aksnes’ skoleblogg. Marita Aksnes er en glimrende eksponent for den stadig voksende kategorien av lærerblogger. Velskrevet, poengtert og nyttig for langt flere enn lærere.
 8. Norwegian Affairs. Som redaktør for fagbladet Journalisten har Helge Øgrim nok av muligheter til å ytre seg, men hans private blogg gir ham anledning til å kommentere aktuelle saker på interessante måter.
 9. Martin Bekkelund. En velskrevet blogg som kretser mye rundt åpne IT-løsninger (et av mine hjertebarn), og som særpreges av et virkelig leservennlig design.
 10. Alt godt. Gunda Djupviks blogg lever opp til sin tittel: her handler det mest om det som gjør livet godt, ikke minst det som puttes i munnen. En strålende representant for en stor og undervurdert bloggkategori.

Men dette er bare én av mange måter å måle på. Bloggurat har sin Bloggurank, blogg.nos toppliste fanger opp mange av dem som har aller størst trafikk i Norge mens Twingly har sin toppliste over populære blogger basert på pekere til og fra bl.a. nettaviser. Det mest slående ved disse listene er hvor ulike de stort sett er, hvilket igjen forteller oss hvor viktige målemetodene er.
Eller kanskje uviktige. Ja, for til sjuende og sist betyr disse listene minimalt for de aller fleste av oss i det lange løpet. Det er hyggelig med et klapp på skulderen som takk for god innsats, men som mottaker av mang en litteraturpris opp gjennom årene vet jeg at priser og rangeringer faktisk ikke er noen større motiverende faktor for den fortsatte skrivingen.
Det er forholdet til leserne som er hovedsaken, sammen med følelsen av at man oppnår det man ønsker med tekstene sine. Det siste kommer jeg tilbake til. I mellomtiden: kos deg med de mange strålende skribentene du finner på lista over. 🙂