Vi har hjemmesommer i Tigerstaden, noe som fører til et visst behov for nerdete aktiviteter for store og små. Norsk Teknisk Museum (NTM) på Frysja nord for Oslo sentrum er et åpenbart mål i sommervarmen, og kan by på alt fra robot- og musikkrom til flysamling og Vitensenter. Men størst suksess hos poden gjorde utvilsomt såpebobleshowet, som er en del av museets rikholdige sommerprogram. Ja, jeg vet at det kanskje ikke høres troverdig ut. Jeg mener: hvor mye kan man egentlig gjøre med såpe og vann?

Ganske mye, viser det seg. Programlederen startet med å forklare om overflatespenning og bobleform, og et øyeblikk virket det som om han skulle miste de minste i salen. Men så gikk han raskt i gang med å blåse opp bobler av ulik størrelse som ble fylt med røyk og hydrogen (som på bildet over). Hydrogenboblene som ikke stakk til himmels ble tent på, med uhyre barnevennlige eksplosjoner som resultat. Et høydepunkt her var nok bobledragen – en fabeldyrformet struktur som selvsagt også endte sitt liv i et flammehav.

Underveis var det morsomme håndsopprekninger, som f.eks. en om publikum foretrakk små eller store bobler. Ingen premie for å gjette hva som ble foretrukket. Og programlederen fulgte opp, med de største boblene jeg noensinne har sett. Podens fryd over å bli fanget i en kjempeboble, som publikummeren over, varte lenge etter at showet var over.
Det eneste problemet jeg kommer på i farta, er at vanlige såpebobler aldri, aldri vil være det samme igjen. Men også det finnes det løsninger på. Museet hadde foregrepet etterspørselen, og delte ut brosjyrer med tips om hvordan man kan lage kjempebobler hjemme. Stikkordet her er glyserol (fås på apotek) og en blanding som kalles Bubbles (fås kjøpt i utvalgte lekebutikker). Kommer tilbake med en rapport når hjemmeproduksjonen starter. 🙂