Bildet nedenfor viser Jorunns Kindle 3 etter et kvarters opphold i norsk vinterkulde for noen dager siden. E-blekkskjermen “frøs” fast på en av skjermsparerne, og har siden ikke fungert tross forsøk på restart, lading osv. Jorunn har tatt kontakt med Amazons kundeservice, som har vanlig vært vennlig og effektiv innen rimelighetens grenser (fordi skjermen frøs rett før julesalget, kommer erstatnings-Kindlen neppe før i slutten av januar).

Jeg hadde ikke gjort noe større nummer av dette om ikke det hadde vært for at Jorunns forrige Kindle 3 måtte returneres til USA som følge av gjentatte systemheng. Trege eller frosne skjermer i kaldt vær og systemheng er blitt rapportert av andre Kindle-brukere, uten at jeg kan si noe om hvor vanlig det er. Men som Jorunn sier på sin Facebookside: selv om hun fremdeles syns Kindle er et praktfullt produkt, kan hun ikke anbefale den til andre når de egne erfaringene er så dårlige.
I Amazons brukerforum minnes det om at Kindles brukstemperatur ligger mellom 0°C og 35°C, mens den skal kunne lagres i temperaturer mellom -10°C og 45°C. Dette siste temperaturområdet, som er det som gjelder for Jorunns Kindle da hun bar den i lommen uten å lese, er snevrere enn typiske Kindle-alternativ som iPhone, som har et temperaturområde på -20° til 45° C. I land der temperaturen ofte er lavere enn -10 i store deler av året, kan forskjellen bli viktig.
Spørsmålet er om dette er et problem med e-blekkteknologi generelt. Min erfaring med Sony Reader, som ble fraktet rundt i iskalde og ryggsekker lommer sist vinter, er at kulden i verste fall fører til en litt tregere omblaing av sidene, som gir seg når man kommer inn i varmen. Jorunn tror problemet kan skyldes en kombinasjon av at Kindle 3 er tynnere enn andre lesebrett (hvilket vil si at den kjøles ned fortere), eventuelt i kombinasjon med at skjermen alltid er skrudd på (Reader og andre lesebrett blanker skjermen når den ikke brukes).
Så langt har jeg ikke hatt tilsvarende problemer med min Kindle DX i kulden, men den har da også hele tiden vært utstyrt med en beskyttende mappe i ull. DX har heller ikke hatt noen systemheng – det nærmeste jeg er kommet et alvorlig problem var da en tung PDF-fil fikk maskinen til å bruke et kvarter på å bla om til neste side. Noen andre erfaringer med Kindle eller e-blekkskjermer generelt der ute?