Den viktigste årsaken er rett og slett at familien har en gjensidig avtale om å prøve å unngå julegaver i littformangetusenkroners-klassen. Her i heimen er det bare Leger uten grenser som får gaver i den størrelsesorden, av åpenbare årsaker. Hadde vi hatt et genuint behov for et nettbrett ville det selvsagt ha vært mulig å gjøre et unntak, men slik er det ikke hos oss i skrivende stund.
Vi bruker allerede våre små og store bærbare og smarttelefoner på alle de steder og måter man fremhever som nettbrettets fortrinn (sofa – check, seng – check, avtrede – eh…), og bøker og tidsskrifter leses best på skjermer med elektronisk blekk. iPad er prøvd, og selv om det er lett å like konseptet var det ingen av oss som falt for utførelsen.
iPad er for tung, tjukk og begrenset (få porter, intet kamera, småkjip skjermoppløsning) til at den er blitt flittig brukt. Mange av svakhetene vil helt sikkert bli fikset på iPad 2, det er i så fall et tungveiende argument (bokstavelig talt) for å vente til januar neste år.

Verden har større behov for julegeiter, enn flere dingser i hendene på slike som oss

Galaxy Tab er ikke prøvd, men spekkene får det selvsagt til å sitre i nerdeværhårene. Men en reell pris på 6000 blir rett og slett for stiv. For en tilsvarende sum får familien en ytterst kapabel bærbar PC, som er mye mer allsidig og tilsvarende enklere å forsvare i familieregnskapet. Da min Lenovo T61 måtte sendes til InfoCare i høst for bytte av defekt vifte, lærte jeg å sette pris på backup-netbooken som gjør alt det en vanlig PC gjør – bare litt langsommere (og som kostet 3000 da den var ny).
At Galaxy Tab er i tillegg er basert på mobilsystemet Android, samtidig som Android-eier Google strever med å lansere nettbrett- og netbookutfordreren Chrome, gir meg en uggen følelse. Her i huset har vi allerede flere dyre dingser fra en produsent med et Hamlet-aktig forhold til operativsystemutvikling (Nokia), og det holder i massevis. Jeg eier litt for mange eksemplarer av den T-skjorta om du vil…
Det enkleste svaret på spørsmålet i tittelen blir med andre ord: Fordi det antagelig er mye smartere å vente med å kjøpe nettbrett til neste jul. På denne tiden neste år vil vi vite om Apple pluss en og annen slenger dominerer markedet (tenk MP3-spillere), eller om nettbrettene blir et virkelig bredt IT-segment. Hvis det siste er tilfelle, vil utvalget neste år være mye større og prisene langt lavere enn idag.
Da vil situasjonen også være mer avklart for innholdsprodusentene, slik at det er en rimelig sannsynlighet for at boka, avisa, dataprogrammet eller filmen du vil kjøpe finnes til ditt nettbrett. Slik er det ikke i dag – skal du være sikker på tilgang til det meste av det beste er du pent nød til å kjøpe iPad. Alt i alt intet vanskelig valg, altså. Det sier ikke lite, for en som har skapet fullt av digitale dingser. 😉