Min posting om monoblogger og diablogger har skapt litt oppstuss i den lokale bloggosfæren (skulle gjerne ha sagt andedammen, men det kunne lett føre til misforståelser :-). Torill Mortensen bruker ikke kommentarer, og forklarer her hvorfor. Argumentene er greie nok, bortsett fra at hun ser ut til å mene at tilhengere av kommentarer i blogger mener dette er en mer demokratisk form.

Det ville aldri falle meg inn å hevde noe slikt. Verdensveven er en høyteknologisk konstruksjon forbeholdt et mindretall av befolkningen i det rike nord, og er følgelig blant de mest udemokratiske kommunikasjonsformene som finnes. Mitt poeng var at kommentarer og tilbakepekere letter kommunikasjonen mellom dem som allerede bruker veven, og at dette i mine øyne fører til mer interessante blogger.

Derimot er det interessant at Mortensen vil gi sitt besyv med i en bloggdebatt, samtidig som hun ikke ønsker å bruke de nyttigste redskapene for debatt og dialog i sin egen blogg. Hun er henvist til å kommentere i andres blogger, og å oppfordre andre til å starte nye blogger for å ta til motmæle: “Da er det mye enklere for en som er uenig med meg å lage en gratis konto på blogger.com og begynne å fortelle verden hvorfor jeg tar feil.”

At det er enklere for Mortensen, er hevet over tvil. Men hvordan det kan være enklere for leserne av Mortensens blogg enn å klikke på en kommentar-peker direkte under postingen, er vanskelig å begripe.

—-

Oppdatering:
Ser at Anders Fagerjord kommenterer min opprinnelige posting. Han støtter Mortensens syn, men følgende utsagn tyder på at han ikke har tatt hovedpoenget mitt: “So far in this entry I have commented on Torill, comrade Newth, comrade Ryan, Noah, Adrian, Jill and Mark. I didn’t need a commenting space, I used my soap box, just as Newth did.”

Problemet er at min posting ikke handler om hva kamerat Newth eller kamerat Fagerjord trenger, men om hva kamerat leser har nytte av (det var mine erfaringer som leser jeg tok utgangspunkt i). Hans blogg mangler forøvrig ikke bare tilbakepekere og kommentarer, men også arkivpekere (så vidt jeg kan se). Så her er det bare å skynde seg over og lese før postingen forsvinner ut av hovedsiden. 😉