Det skal kjøpes en ny bærbar datamaskin til familien, og denne gangen ligger det en klar krisetidsbegrensning i budsjettet: maskinen skal ikke koste mer enn 7000 kroner, og billigere er bedre. Heldigvis finnes det et hav av alternativer i prissegmentet fra tretusenlappen og oppover. Acer Aspire One er en rimelig og bra mulighet, Lenovo Ideapad S10 en annen, for ikke å snakke om alle Asusene som er der ute.

http://www.komplett.no/img/p/400/406355.jpg
Lenovo IdeaPad S10 er en snazen liten burk

Men med tanke på at dette er en maskin som skal stå tilkoblet et eksternt tastatur og bredskjerm mye av tiden, vil diskplass, grafikkort og DVD-spiller bli utslagsgivende. De minste maskinene går dermed ut. Men også i fullformatsegmentet finnes det et godt utvalg til riktig pris. Lenovo N500, for eksempel. Jeg har gode erfaringer med produsenten, den er av de mer økovennlige på markedet,  ser ut til å være populær hos brukerne og koster i underkant av 5000 kroner.
For moros skyld undersøkte jeg også hva det billigste alternativet fra Apple kostet. Vi har en Macbook Pro i huset, så jeg vet jo at pris vanligvis ikke er Apples fremste konkurransefortrinn. Men likevel: den billigste Macbooken med samme diskplass som Lenovoen koster temmelig nøyaktig det dobbelte, det vil si kloss inntil 10 000 kroner.
Joda, man får kraftigere maskin for pengene, og OS X er uten sammenligning et bedre operativsystem enn det Lenovoen leveres med. På den annen side vil N500 være mer enn muskuløs nok til daglig familiebruk, og å bytte operativsystem kostnadsfritt er ikke lenger noen tryllekunst. Sett i det perspektivet blir “epleskatten” urimelig høy for familien i dette tilfellet.
Og jeg mistenker at jeg ikke er alene: det har lenge vært spekulert på om Apple vil hive seg inn på det eksploderende småmaskinmarkedet, men det man fikk i den siste produktlanseringen – mens verden er på vei inn i den verste krisen siden 1930-tallet – var en ny versjon av Macbook Pro som starter på 23 000 kroner. Og det nærmeste man kommer en superlett bærbar er Macbook Air, som starter på 15 290 i Norge.Til hvilket man bare kan se: Eeek. 😉