464px-kindle_2_-_front

Du vil hovedsaklig kjøpe kommersielle engelskspråklige ebøker
I skrivende stund er Amazon Kindle det beste alternativet. På Amazon.com kan du bestille Kindle 2, og kjøpe de aller fleste av de mer enn 360 000 ebøkene i Kindle Store fra alle steder der det er 3G-mobildekning i Norge. Det er intet å si på brukervennligheten eller prisen på ebøkene, men det er verdt å merke seg at Forbrukerrådet er sterkt kritisk til løsningen. Som Kindle-kunde vil det være umulig for deg å kjøpe kopibeskyttede ebøker fra andre enn Amazon, en binding mellom bokhandel og teknisk løsning som sannsynligvis bryter med norsk lov.
Det er heller ikke slik at du ikke kan kjøpe ebøker til andre leseplater fra Norge. Leseplater fra Cybook, Sony og BeBook støtter alle filformatet EPUB og DRM-standarden Adobe Digital Editions, som gjør det mulig å kjøpe bøker fra dusinvis av ebokhandlere rundt om på kloden. Kjøpeprosessen er mer omstendelig (du må bl.a. koble leseplaten til PC eller Mac for å overføre filer), og det hender man støter på regionssperrer som hindrer kunder utenfor i USA i å kjøpe ebøker (selv om disse som regel kan omgås).
Førstevalg: Amazon Kindle 2
Andrevalg: Sony Reader, CyBook, BeBook
Du vil kjøpe og låne kommersielle norske ebøker
Hvis du er som norske lesere flest, foretrekker du å lese bøkene dine på norsk. Foreløpig er det kommersielle norske tilbudet begrenset til digitalbok.no, og følgelig temmelig skrint. Men i første kvartal neste år er det meningen at det skal lanseres en større ebokhandel med utgangspunkt i Bokdatabasen. Da vil tusener av norske ebøker bli tilgjengelige for kjøp – på omtrent alle leseplater unntatt Kindle.
Dette skyldes ulike tekniske standarder og avtalemessige forhold (det sier mye om Amazons strategi overfor norske forleggere at den lokale Kindle-lanseringen i høst kom fullstendig overraskende). Av samme årsaker er det svært lite sannsynlig at du i overskuelig fremtid vil kunne låne ebøker fra ditt lokale bibliotek til din Kindle – den ledende aktøren på dette området er per idag Sony.
Førstevalg: Sony Reader, CyBook, BeBook
Andrevalg: Se situasjonen an noen måneder, til man vet hvor omfattende den norske eboksatsingen blir.

464px-prs600

Du vil hovedsaklig lese PDF-filer og fagtekster, og gjøre notater på skjerm
Her er det to faktorer som vil spille inn: størrelsen på skjermen og berøringsfølsomhet. De fleste PDF-filer er dessverre designet for å skrives ut på A4-ark. Selv om leseplateprodusentene gjør sitt beste for å omformatere filene er det ikke til å komme fra at mange PDFer tar seg dårlig ut på leseplateskjermer med et standardmål på 91 × 122 mm, og en oppløsning på 600 × 800 billedpunkter.
Et åpenbart svar på dette er leseplater med større skjermer, som Amazons Kindle DX. Den selges ikke direkte til Norge og har heller ikke berøringsfølsom skjerm, imidlertid. Et tilgjengelig alternativ er iRex, som har spesialisert seg på store skjermer. Jeg har ikke fått sjansen å teste modellene iLiad 2nd Edition eller 1000S, men konstaterer at begge får kritikk for høy pris og kort batterilevetid. iLiad-serien støtter heller ikke EPUB/Adobe Digital Editions, og har derfor begrenset nytteverdi for den som vil kjøpe eller låne ebøker.
Det beste alternativet i Norge blir dermed Sonys siste modell, PRS-600, som jeg testet nylig. Den berøringsfølsomme skjermen reduserer kontrasten noe, men gjør det lett å understreke og kommentere tekst direkte på skjerm ved hjelp av den inkluderte pekepennen (merk: kommentarene blir håndskrevne, da PRS-600 ikke har et fysisk eller virtuelt tastatur). Notatene du har gjort på leseplaten kan overføres til PC eller Mac via den medfølgende programvaren. PRS-600 koster dessuten under det halve av iRex, og har god batterilevetid.
Førstevalg: Sony Reader PRS-600
Andrevalg: iRex iLiad 2nd edition
Du vil ha en leseplate du kan putte i lommen og ha med deg overalt
Det siste året har flere produsenter lansert leseplater hvis fremste fortrinn er størrelsen. Man skulle tro at leseplater med ytre mål på 16 × 10 cm ikke kan gi en behagelig leseopplevelse, men min erfaring er det motsatte. Selv om e-blekkskjermen er mindre, er punktoppløsningen den samme som på større leseplater, og dermed blir skriften svært skarp og god.
Såsant man ikke trenger å lese PDF-filer eller bøker med mye bilder, kan PRS-300 fra Sony eller Cybook Opus være et utmerket valg. Jeg har testet begge modeller, og syns PRS-300 er penere og mer brukervennlig. Når Opus i tillegg har en uforklarlig lang oppstartstid og koster en god del mer, er valget opplagt.
Førstevalg: Sony Reader PRS-300
Andrevalg: CyBook Opus
Du er imot DRM og vil hovedsaklig lese fritekster
Takket være Gutenberg-prosjektet og Google Books finnes det nå hundretusenvis av helt lovlige fritekster tilgjengelige for nedlasting. Det finnes også et stort antall nye ebøker som distribueres lovlig uten kopibeskyttelse, særlig innen science fiction-genren. Alle leseplatene over lar deg lese ubeskyttede tekster i en lang rekke formater, og dermed er det din personlige smak og prinsippsyn som blir utslagsgivende.
Sett fra et DRM-perspektiv er Kindle det mest uspiselige alternativet, med sin binding mellom ebokhandel og teknisk løsning. Det er mange som argumenterer med at Amazon vil bli tvunget til å gjøre som Apple og åpne systemet sitt for konkurrerende løsninger, men i mine øyne er slike spekulasjoner et dårlig kjøpsgrunnlag. Misliker du markedets strengeste DRM-løsning idag, bør du la være å støtte den med lommeboken – idag.
Førstevalg: Et hvilket som helst av første- eller andrevalgene over, avhengig av din estetiske sans, lommebok og ideologi.
Butikker som selger leseplater i Norge

  • akademika.no: Fører Sony, uklart om leseplatene også finnes i Akademia-utsalgene.
  • Capi i innenriksterminalen på OSL Gardermoen: Fører Sony og Bebook, kan sees og prøves ut på stedet.
  • digitalbok.no: Fører Cybook.
  • it24.no: Fører Sony.
  • pixmania.com: Fører Sony, iRex, Cybook, Bebook

Vanligvis vil kelkoo.no være et godt hjelpemiddel når priser skal sammenlignes, men leseplater dekkes svært dårlig. Så her lønner det seg å klikke seg innom hver butikk og sammenligne priser.