Ifølge Amazon.com kjøper og leser Kindle-eiere mer enn andre kunder, og så langt bekreftes det av mitt eget kjøpsmønster. Siden Kindle DX kom i hus for litt over 2 1/2 måned siden, har jeg lest 19 bøker på lesebrettet (jepp, det blir godt over en bok i uka, langt over de 25 i året Amazon mener er gjennomsnittet for nye Kindle-eiere). At jeg leser så mye mer enn før skyldes delvis familiesituasjonen – vi leser mye for og med sønnen vår, og dermed faller det seg naturlig at man plukker opp lesebrettet etter at han har sovnet. Å få barn er altså et utmerket lesestimulerende tiltak.
Men i hovedsak handler dette om de to viktigste drivkreftene bak eboksalg: tilgjengelighet og pris. Veien fra en anbefaling til et prøvekapittel og deretter (om boka faller i smak) til kjøp er latterlig kort på Kindle. Det er virkelig en genuint ny måte å forholde seg til bøker på, og så langt tyder Amazons salgstall på at man ikke trenger å nedlesse tekstene med multimedialt innhold for å få vekst i markedet. Den gode, gamle tekstboka holder lenge.
Takket være anbefalingssystemet og prøvekapitlene til Amazon har jeg gjort usedvanlig få bomkjøp denne høsten. Det store flertallet av Kindle-bøker jeg har lest kan altså anbefales på det varmeste:
Cybill Disobedience av Cybill Shepherd: Denne skuespillerbiografien (genren er min”guilty pleasure”) lastet jeg hovedsaklig ned fordi den er gratis, hvorpå jeg oppdaget at motspilleren til Bruce Willis i “Moonlighting” faktisk er en riktig oppgående og morsom dame. Oppdatering: Denne boken ser nå ut til å være fjernet fra Kindle Store. Et vanlig og irriterende fenomen, dette.
D-Day: The Battle for Normandy av Antony Beevor: Det er Beevor og det er annen verdenskrig – for oss krigsnerder sier det egentlig alt. Jeg syns stadig at Stalingrad er den beste av Beevors krigsbøker, men også denne er strålende. For en gangs skyld kommer også kartene (alltid viktig i en bok av dette slaget) til sin rett på e-blekkskjermen, noe de erfaringsmessig ikke alltid gjør.
Lustrum av Robert Harris: Ikke helt på nivå med den første boka i serien om den romerske politikeren og oratoren Cicero,  men det ambisiøse prosjektet om å skildre en av oldtidens mest interessante skikkelser via en tenkt biografi skrevet av hans sekretær holder fremdeles dampen oppe. Neste bok i serien skal definitivt lastes ned.
No Way Down: Life and Death on K2 av Graham Bowley: En annen av mine lesespesialiteter bøker om fjellklatring. Selv om denne boka ikke kan måle seg med Jon Krakauers klassiker Into Thin Air, skildres de katastrofale hendelsene på K2 i august 2008 (som blant annet førte til at den norske klatreren Rolf Bae omkom) godt ved hjelp av intervjuer med de overlevende og etterlatte.
Packing for Mars: The Curious Science of Life in the Void av Mary Roach: Med bøker som SpookStiff og Bonk har Roach gjort humoristiske skildringer av sær vitenskap til sitt spesialområde. Romforskning er selvsagt gefundenes fressen for Roach, med astronautmat og romtoaletter som noen av høydepunktene.
Red Inferno: 1945: A Novel av Robert Conroy: Kontrafaktisk historie er en av mine hobbyer (jamfør dette). I denne “hva om”-romanen, lagt til Tyskland våren 1945, tenker forfatteren seg at den uerfarne president Truman sender amerikanske tropper mot Berlin i strid med avtalen Roosevelt hadde inngått med russerne. Resultat: Hitlers drøm om krig mellom Sovjetunionen og de tidligere allierte blir blodig virkelighet.
Riding Rockets av Mike Mullane: Romferge-astronauten Mullane skriver svært åpenhjertig om sine år i NASA. Her får du vite hvordan det oppleves å reise opp med et romfartøy som aldri ble testet uten astronauter før det ble sendt opp, og i hvilken grad personlige intriger og politikk ligger bak avgjørelser i NASA (jamfør det som skrives om hvordan Sally Ride ble USAs første kvinne i verdensrommet).
Roving Mars: Spirit, Opportunity, and the Exploration of the Red Planet av Steve Squyres: Menneskene bak romsondene som i praksis utforsker universet for oss, får ufortjent lite oppmerksomhet. Squyres var en av hovedmennene bak NASAs svært vellykkede Mars-biler (en av dem kjører fremdeles, sju år etter landingen), og forteller levende om hvor mye blod, svette og tårer som ligger bak hvert eneste instrument ombord i “Spirit” og “Opportunity”. Også nyttig for den som ønsker å forstå hvordan vitenskap gjøres i våre dager.
Running the Books av Avi Steinberg: “Pimps make the best librarians.” Åpningssetningen til selvbiografien til bibliotekaren i Bostons største fengsel fanger i grunnen tonefallet i hele boka. Steinberg er en morsom, overraskende (du aner ikke hvor mange måter bøker kan brukes som våpen på før du har lest denne boka) og gripende skribent.
Searching for Whitopia: An Improbable Journey to the Heart of White America av Rich Benjamin: Denne boka er en tidvis sjokkerende reiseskildring fra et USA som i stadig større grad preges av etniske skillelinjer. Nødvendig lesning for den som vil forstå bakgrunnen for politiske fenomener som Tea Party-bevegelsen, og få et glimt av landets demografiske fremtid.
Storyteller av Donald Sturrock: Den autoriserte biografien om Roald Dahl er langt mer åpenhjertig enn man skulle forvente om dette komplekse (og ofte ubehagelige) mennesket. Mest interessant er skildringen av hvordan Dahl svært langsomt og motvillig innser at han er sin tids største forteller for barn. Mest overraskende er kapitlene om tiden i Washington under krigen, da Dahl forbløffende raskt ble en fast gjest i det Hvite hus.
The Emperor av Ryszard Kapuscinski: Den legendariske polske journalistens like legendariske bok om den legendariske siste keiseren av Etiopia, Haile Selassie. Et must for alle som vil forstå moderne afrikansk historie.
The Youth Pill: Scientists at the Brink of an Anti-Aging Revolution av David Stipp: En god oppsummering av den seriøse forskningen på anti-aldringsmedisin fra oldtiden og til våre dager. Stipp er optimist på anti-aldringsmedisinens vegne, noen som ikke lover godt for pensjonssystemene i den rike verden…
The World in 2050: Four Forces Shaping Civilization’s Northern Future av Laurence C. Smith: Den første boka jeg har lest som drøfter de fulle konsekvensene av at landene rundt Nordpolen (de såkalte NORCs eller “Northern Rim Countries”) stort sett vil tjene på klimaendringene vi kan forvente å se i 2050. Siden Norge hører til den lille og eksklusive NORC-gruppen (ta en titt på verdenskartet), er boka av stor interesse for alle om interesserer seg for vårt eget lands fremtid.
Three Cups of Tea av Greg Mortenson: Den spennende, rørende og ikke minst inspirerende historien om hvordan fjellklatreren Greg Mortenson kom til å bygge skoler i en av de fattigste og mest avsidesliggende delene av Pakistan.
Your Republic Is Calling You av Young-ha Kim, Chi-Young KimIkke lenger tilgjengelig for europeiske kunder. Her får vi håpe at bokas utgiver trekker sitt stupide hode ut av en viss lavtliggende kroppsdel og innser at man kun taper penger på ikke å gjøre Kim Young-ha tilgjengelig for lesere utenfor USA. Hvis fornuften mot formodning skulle seire, kan du altså laste ned en betagende blanding av spionthriller (republikken i tittelen er Nord-Korea) og hverdagsskildring fra dagens Sør-Korea.
Det nest beste med denne listen for Kindle-brukere er at du kan laste ned prøvekapitler til bøkene over, og avgjøre om du er enig med meg før du bruker et øre. Det beste er selvsagt dette: enten du velger å kjøpe noen av disse bøkene til deg selv eller gir bort et e-gavekort (jada, jeg vet at mye av sjarmen forsvinner, men det er verdt et forsøk), er det ingen køståing i julerushet. Now that’s “Convenience is King”. 🙂
Og som alltid: har du noen tips, så kom med dem!