Kulturnett Magasinet har en interessant artikkel om ebøker i svenske biblioteker. Mens ebøker levert til leseplater er blitt dømt nord og ned av de fleste aktører i Norge, lånes det hver måned ut 4000 ebøker i Sverige via eLib-systemet. Ordningen er spesielt populær blant svensker i utlandet, som slik får kjappere tilgang til nyere litteratur.
Jeg har fulgt utviklingen av ebøker og leseplater gjennom flere år, og derfor gleder denne nyheten meg. I 1999 kjøpte jeg en leseplate av merket Rocket eBook, og selv om den er litt slarkete etter å ha falt i gulvet [sett inn den obligatoriske vitsen om teknologiens vankelmodighet her] er den fremdeles et utmerket alternativ til pboka. For øyeblikket er den lånt ut til en svært belest venn som studerer bibliotekvitenskap – det at han gir Rocketen tommelen opp syns jeg sier mye om kvaliteten.
Firmaet som både produserer arvtakerne til Rocket eBook og tilrettelegger tekster heter Gemstar. Og alle dommedagsprofetier til tross fortsetter Gemstar å sende ut sitt ukentlige nyhetsbrev med nye boktitler. Mye selvhjelpsbøker, kjærlighetsromaner og krimmer naturligvis, men av og til dukker det opp god amerikansk skjønnlitteratur i ebokform lenge før utgivelsesdato for papirversjonen. Det har vært spekulert på hvordan det er mulig å drive lønnsomt ved å selge innhold til noen titusener Rocket-leseplater på verdensbasis. Men siden Gemstar også utgir TV Guide, som finnes i de fleste amerikanske hjem, behøver ikke eboksalget å gå med overskudd.
Det er ikke lenger mulig å bestille Gemstar-leseplater fra Norge, siden man nå baserer seg på at leseplatene skal hente innhold via et innebygd modem som ringer til et telefonnummer i USA. En ihuga skjermleser som undertegnede lar seg ikke stoppe av det. For tiden leser jeg mye tekst på min lommedatamaskin (PDA) av merket Sharp Zaurus 5500. Den er mest kjent å ha et snasent innebygd tastatur og for å kjøre operativsystemet Linux, men har også en førsteklasses skjerm. Det er på Zaurusen jeg leser papirutgaven av Wired Magazine, som legges ut på veven den 15. hver måned. Det samme er naturligvis mulig å gjøre med en rekke andre tidsskrifter. Når du vet hva f.eks. datatidsskrifter koster på Narvesen, vil en PDA kunne betale for seg selv i løpet av et år eller mindre. (Er litt stolt av dette påskuddet for å kjøpe kostbart nerdeleketøy, for å være helt ærlig.)
22/01/2003 at 20:15
Basert paa innhold fra Project Gutenberg har University of Virginia Librarys Etext Center lagt ut over 1,800 “publicly-available ebooks”. I sjangere som er “including classic British and American fiction, major authors, children’s literature, American history, Shakespeare, African-American documents, the Bible, and much more. ”
http://etext.lib.virginia.edu/ebooks/
Dessverre med den nyeste copyright dommen i Amerikans hoeyesterett blir det nok lenge til mer moderne innhold (Mikke mus som ebook(!!)) blir gratis tilgjengeliggjort…
22/01/2003 at 20:51
Sant nok, Anders. Og dette gjelder jo ikke bare bøker, men også annet opphavsrettsbelagt materiale. Jeg er blant dem som har uttalt meg offentlig til fordel for en styrking av brukerrettighetene i denne sammenhengen.
Dessverre er det lite støtte å hente i kulturlivet for synet om at en for streng håndhevelse av opphavsretten kan bety at verker ikke tas i bruk i det hele tatt. Hvilket i sin tur betyr at opphavsmannen heller ikke tjener noe. Alle parter taper, med andre ord.
23/01/2003 at 12:34
HVA! Har du svikta Psion? Et sjokk, men på den annen side så vil vel en virkelig technoentusiast aldri bli trofast mot en teknologiform:-) Ellers kan jeg meddele at jeg laster ned bøker på min REB1100 leseplate pr. telefon til USA uten problemer. Så det er ingen stor sak å kjøpe seg en REB1100 eller 1200 og få tilgang til det Gemstar tilbyr. En overføring koster mellom 3 og 6 kroner i telefonkostnader. En annen ting er at Gemstar tar full Hardbackpris for noe som IKKE har vært innom trykkeri, lastebil, lager, bokhandel o.l. Setter veldig pris på å få tak i den nyeste SFen før den kommer på papir og leeeeenge før den synes i noen norsk bokhandel. Ellers var det et flott e-bokseminar i Oslo sist fredag (fredag 17 januar 2003) hvor det svenske eLib ble presentert og lett kritisert av en forsamling av bibliotekarer og EFNere. Mye entusiasme ute å går for e-boka i den sammenheng, men vi mangler en “killer app” for e-bøker i Norge. Nasjonalbiblioteket sitter muligens på løsningen, eventuellt så kan det være at Prosjekt Runebergs forslag om at bibliotekene kan sponse Runebergs digitalisering av litteratur. Har veldig sansen for det siste.
23/01/2003 at 14:38
Takk for kommentar og presisering, Thomas. Kunne du forresten oppgi en peker til en nettbutikk som norske lesere evt. kan bestille en REB fra? På Gemstars egne sider finner jeg nå bare en peker til Skymall, som såvidt jeg kan se ikke leverer utenfor USA.
28/01/2003 at 07:50
Har sjekket, og du har desverre rett, ingen REBs utenfor USA, med mindre du klarer å overtale Skymall til å sende. Har også sett på deres internasjonale tilbud, og det ser ut som de leverer overseas, men usikker på om det gjelder e-boklesere.
Dang! Ja, ja, vi får bare nøye oss med våre palmtops og vente på at tavlePCene skal komme i varierende størrelse og vekt (og batterilevetid!)