Okei, så klarte jeg ikke å la tastaturet være i fred. 😉 Men jeg syns altså dette stamtreet over programmeringsspråk er såpass interessant at jeg måtte poste pekeren (via Robot Wisdom). Jeg ante ikke at det finnes over 2300 programmeringsspråk i verden, at storparten av dem er i ferd med å gå i glemmeboken, og at forskere nå forsøker å redde de døende språkene.

Det er tolv år siden jeg gjorde seriøs programmering, noe som viser seg ved at språkene jeg har brukt/prøvd ligger skremmende langt til venstre på figuren. Mitt første programmeringsspråk var (kanskje underlig nok) ikke BASIC, men Simula (på listen over utrydningstruete språk). Jeg hadde ingen hjemmemaskin i 1984, og ble først kjent med programmering i forbindelse med informatikkstudiet på Blindern. På Astrofysisk institutt var Fortran fremdeles vanlig på slutten av 80-tallet, så derfor ble hovedoppgaven min skrevet i dette språket.

På min første hjemmemaskin brukte jeg Pascal og Logo (en slektning av Lisp). Rundt 1991 regnet jeg fremdeles meg selv som en habil programmerer, men paradoksalt nok var det BASIC som ble brukt til min siste seriøse programmeringsjobb: et program som beregnet stjerneposisjoner, som så ble brukt til å plotte stjernekartene i min første bok.

Siden har jeg tatt en titt på C og blitt behørig avskrekket, jeg har sett på Java og blitt forvirret, og jeg har lastet ned Delphi og Kylix uten å gjøre annet enn å leke. Siden jeg nå bruker Linux, AKA programmererens våte drøm, burde jeg nok lytte til kamerater som tidvis tipser meg om språk jeg burde se på. Bjørn er f.eks. Python-fantast, mens Rune er Javamann (ordspillet er helt utilsiktet :-).

Hvorom alt er: stamtreet fikk det til å rykke litt i programmerermusklene. Jeg husket med ett hvor morsomt det var å få datamaskinen til å gjøre nøyaktig det jeg ba den om. Men om det er nok til at jeg skaffer meg boka som trengs, se det tviler jeg på. “Men jeg orker ikke det, jeg orker det simpelthen ikke…”