Frank Emil i NDLA har en glimrende posting om hvordan begrenset tilgang til vitenskapelig informasjon kan påvirke kvaliteten på lærebøker:

For å få tilgang til selve artikkelen må man i beste fall registrere seg (en prosess som i seg selv ofte er tungvinn), men høyst sannsynlig også betale for nedlasting av selve artikkelen. Prisen for tilgang til artikkelen kan ligge på 20 – 30 US$. For min del – og for mange andre – er det som regel kun behov for å sjekke bestemte opplysninger nærmere, eller fange opp et godt poeng, en oppdatering av fakta, etc. Som regel vet jeg ikke om jeg kan bruke informasjonen før jeg har lest artikkelen. I praksis betyr det at jeg IKKE tar meg råd til – eller tid til, å lese denne informasjonen – med mindre jeg er sikker på at det er verdt tid og pengebruk!

En stadig mer aktuell løsning her er Open Access, som man også har begynt å gjøre erfaringer med i Norge (fra kommentarene til Frank Emils posting). Foreløpig er ikke tilbudet stort nok til å erstatte etablerte vitenskapelige kilder, men så var heller ikke Wikipedia noe å skryte av for fire år siden…