Paleo-Future har en svært interessant posting om en artikkel som sto på trykk i avisen Delta Democrat-Times i 1965, der man drøfter svarte amerikaneres mulighet til å få politisk makt i fremtiden. Utgangspunktet er en tale som ble holdt av senator Robert Kennedy som påpeker at det politiske gjennombruddet det var for amerikanske katolikker at broren John ble valgt til president, også var oppnåelig for svarte. Senator Jacob Javits spår en svart president innen 2000, og fortsetter:

Javits believes that 30 to 40 Negroes will be elected to the 107th Congress which will convene in January, 2001. He wrote that Negro leaders had told him that it would be possible to nominate a Negro to the Supreme Court in 1968 and that there would be by then a Negro member of the U.S. Senate.

Ifølge denne oversikten over minoritetsrepresentanter i Kongressen, treffer Javits tålelig bra. Barack Obamas kandidatur kommer åtte år for sent, men passer ellers inn i mønsteret. Javits’ treffsikkerhet blir desto mer imponerende når vi vet at denne utviklingen ikke rir på en demografisk trend: økt innflytelse kan ikke forklares med at prosentandelen svarte amerikanere har vokst seg vesentlig større siden 1960-tallet.
Sosiale og samfunnsmessige trender er vanskelige å forutsi, jamfør alle fremstillingene av fremtiden som viser en gammeldags familiestruktur. Samfunnsutviklingen er ikke entydig og lineær, den går i rykk og napp, og fremskritt følges ofte av tilbakeslag. I 1965 hadde den amerikanske borgerrettsbevegelsen vunnet historiske seire, men bare tre år etter ble ovennevnte Robert Kennedy og Martin Luther King myrdet. Likevel ser økt demokratisk deltakelse ut til å være en stabil trend både i og utenfor USA. Om Barack Obama ikke er USAs neste president, er en viktig barriere brutt, og det er all grunn til å tro at landet velger sin første president med minoritetsbakgrunn lenge før 2050.