For meg er et hovedpoeng med leseplater/mobilbøker å kunne spare vekt på reise. Som for så mange andre moderne boklesere er ferien blitt min viktigste anledning til virkelig å fordype meg i bøker, og derfor har jeg gjerne slept på eller kjøpt både fire og fem billigbøker underveis. Da Jorunn og jeg dro til Dublin rett før påske, bestemte jeg meg for å droppe papirbøkene og isteden satse på å Sony-leseplaten.
Første punkt på dagsorden var å skaffe lesestoff. Som tidligere nevnt er det ikke mulig å kjøpe nyere engelskspråklige bøker via Sonys nettbokhandel, men heldigvis (og sikkert ikke overraskende for mange) er jeg glad i science fiction. Jeg er ofte blitt tipset om Baen.com, som tilbyr et stort antall bøker i lovlige gratisutgaver i alle tenkelige ebokformater, og valgte å laste ned fire-fem bøker derfra.

screenshot-1

Noen av formatvalgene du har i Baen.coms gratisbibliotek

Blant bøkene jeg lastet ned var Murray Leinsters Med Ship, en underholdende samling klassiske langnoveller som på et eller annet vis må ha inspirert Jon Bings Alexandria-serie (for ikke å si Marco Polo-serien han skrev med Tor Åge Bringsværd). Mens Med Ship er en frittstående bok, er Jeffery A. Carvers Neptune Crossing første bind i en serie – her er ideen at du blir så interessert i å lese fortsettelsen at du kjøper resten av serien. Hvilket faktisk godt kan tenkes i mitt tilfelle.
Med mer enn nok bøker til en tredagers tur, var det egentlig bare én bekymring som gjensto: ville batteriet vare? Jeg har ingen separat lader til Readeren jeg tester, isteden lades den opp når den er koblet til PCen via USB. Men alt jeg hadde lest på forhånd tydet på at det ikke var et problem. Leseplater trekker minimalt med strøm når sidene ikke blas om, og derfor regnes batterilevetiden ikke i timer men i antall sideskift.
Sony hevder at man kan bla om 7500 ganger før batteriet i en PRS-505 er tomt, min erfaring er at produsentens tall som regel er overdrevet. Men etter å ha lest 1300 boksider og et hundretall artikkelsider, pluss bladd om et ukjent antall ganger i forbindelse med menyvalg (på elektronisk papir er det å klikke seg gjennom en meny det samme som å bla om en side) er batteriindikatoren fremdeles 3/4 full.
Det tyder på at Readeren absolutt burde makte 5000 sidevisninger eller mer på én ladning. Nå er det verdt å merke seg at boksidene på en Reader inneholder mindre tekst enn en vanlig bokside, men likevel tyder dette på at du fint kan kan legge ut på en tidagerstur uten å bekymre deg for at batteriet går tomt.

3419932937_7ae10cc33a_b

Sony-pene produkter: Reader og Vaio i butikkvindu i O’Connell Street, Dublin

Mens vi var i Dublin hadde Sony tydeligvis en kampanje, jamfør bildet over. PRS-505 var på salg i flere av elektronikkbutikkene jeg var innom, med priser fra €200 og oppover. Det jeg ikke fant noe informasjon om, er irske kjøperes mulighet til å skaffe seg lovlige ebøker. Den store bokhandelen Waterstones står bak Reader i det britiske markedet, som gjerne overlapper med det irske på andre områder, men som alltid er det vanskelig å avgjøre på forhånd om utlendinger kan kjøpe.