Kampanjen for å sikre at Nasjonalbibliotekets store digitaliseringsprosjekt blir så tilgjengelig som mulig for flest mulig av oss som finansierer hele kultur- og kunnskapsballet (et faktum som forbløffende ofte ser ut til å bli glemt av dem som svever rundt i kulturlivets stratosfære), har nettopp tatt en ny og interessant vending.
Stortingsrepresentant Trine Skei Grande fra Venstre stilte for noen dager siden et skriftlig spørsmål til Kulturminister Trond Giske, der temaet er vår tilgang til digitaliserte bøker. Spørsmålet er såpass godt at jeg gjengir det i sin helhet nedenfor – så kan du eventuelt kommentere det nedenfor. Stortinget.no har ingen kommentarmulighet, selvsagt… 😉

Spørsmål
Trine Skei Grande (V): Vil statsråden vurdere andre modeller for tilgjengeliggjøring av materiale på nett fra Nasjonalbibliotekets samlinger, som på en bedre måte ivaretar allmenn tilgjengelighet enn hva som tidligere er opplyst?
Begrunnelse
Undertegnede viser til pressemelding på Kultur- og kirkedepartementets nettsider datert 17. mars d.å vedr. tilgjengeliggjøring av materiale på nett fra Nasjonalbibliotekets samlinger. Iflg. pressemeldingen vil materialet tilgjengeliggjøres på Nasjonalbibliotekets nettsider slik at det kan leses på skjerm, men er ikke tilrettelagt for nedlasting eller utskrift. Materialet vil være direkte søkbart via søkemotorer, men kun tilgjengelig for internettbrukere med norske IP-adresser. Etter undertegnedes mening er ett av hovedpoengene med å digitalisere verkene i Nasjonalbibliotekets samlinger at verkene blir mest mulig tilgjengelig for flest mulig – ikke at det legges en rekke begrensninger på dem. For eksempel er det poeng å legge til rette for at materialet kan leses både på en pc uten nettilgang eller på annen leseplattform, eller at interesserte med utenlandske IP-adresser kan lese materialet, noe modellen skissert i pressemeldingen ikke legger opp til.

Kulturministeren har i skrivende stund ikke svart. Når det kommer blir det selvsagt blogget.
Ad tittelen på postingen: jeg ingen formell tilknytning til Venstre, og har så langt ikke stemt på partiet. Men som skribent og nettaktivist har jeg ikke kunnet unngå å merke meg at Venstre viser en langt bredere og dypere interesse enn partier flest for spørsmål vi alle står overfor som prosumenter av digitalt materiale (fildeling, åndsverklov og bibliotekets rolle er noen stikkord). Derfor er også jeg medlem av denne Facebook-gruppa. 🙂