Movable Type overrasker stadig. Igår fant jeg ut hvordan man kan lage ekstra index-sider, det vil si sider som oppdateres samtidig med hovedsiden. Siden jeg har begynt å blogge via mobiltelefon fra min lommedatamaskin, gjorde jeg et forsøk på lage en mobilvennlig versjon av denne bloggen.

Først og fremst handler det om å ta hensyn til de fire viktigste rammebetingelsene for folk som surfer via mobiltelefon, enten de bruker en av de nye supertelefonene eller en lommemaskin: oppkoblingen til nettet er langsom, det er dyrt å laste ned data, nettlesere på mobiler/lommemaskiner har begrenset funksjonalitet og skjermen er som regel knøttliten.

Basert på dette satte jeg opp en kravliste til mobilvennlige blogger, rangert etter viktighet ovenfra og nedover.

  1. Bloggen bør inneholde så lite data at den lastes ned på under halvminuttet via GSM. Det vil si at man ikke har med mer enn en eller to bloggpostinger av gangen og et minimum av grafikk.
  2. Bloggen bør ikke være inndelt i spalter, slik normen er for blogger i stor skala. Med to eller tre spalter klarer en liten skjerm bare å vise en del av bloggen på en gang, noe som er temmelig irriterende.
  3. Man bør være forsiktig med å bruke avanserte effekter i stylesheets. De kommer dårlig fram på små skjermer, og støttes ikke nødvendigvis av nettleseren.
  4. Unngå innebygde pekere til eksterne nettsteder, som Blogrolling.com. Det forsinker nedlastingen, noe som igjen koster brukeren penger.
  5. Begrens bruken av JavaScript, som ikke nødvendigvis støttes av nettleseren. Husk at et JavaScript-vindu på 400×400 bildepunkter gjør seg dårlig på en skjerm som måler 220×320 bildepunkter.

Dette er et prosjekt som blir mer interessant om noen år, da vi kan forvente at en langt større andel av nettsurfingen foregår via GPRS, 3G-telefoner, Wifi og lignende. Om du har forslag til tillegg eller endringer, eller har forsøkt å se på siden (som altså har adresse http://newth.net/eirik/pda.html) med en lommedatamaskin eller mobiltelefon, så legg gjerne inn en kommentar.