Det er sannelig ikke hver dag CNN ofrer båndbredde på et nytt vitenskapelig tidsskrift, men så er Public Library of Science (PLOS) et prosjekt utenom det vanlige. Tilgangen til PLOS’ nettbaserte tidsskrifter er gratis, og driften finansieres isteden ved at forskere betaler for å få publisere. Inititativtakerne lover at PLOS-tidsskriftene skal holde like høy faglig standard som tilsvarende publikasjoner på papir.

CNN fattet interesse for saken etter at PLOS Biology i sin første utgave offentliggjorde resultatet av en studie hvor makak-aper ble trent opp til å styre en robot-arm ved hjelp av signaler fra hjernen. Det åpner for at det kan bygges proteser til mennesker som kan styres med brukerens tanker. Alternativt kan det sees som et lite skritt på veien mot kyborger.

Etter at 500 000 brukere forsøkte å laste ned artikkelen samtidig, brøt tidsskriftets server sammen. Det sier mye om interessen for emnet, men også sitt om offentlighetens behov for vitenskapelig informasjon. Dette er blitt en politisk sak, etter at kongressrepresentanten Martin Sabo lanserte et lovforslag som pålegger forskere som mottar noen av de 57 milliarder dollar USAs myndigheter bruker på forskning årlig, å gjøre sine resultater tilgjengelige for offentligheten gratis.