Har lenge vært på jakt etter en podcast av radioprogrammet til forfatteren Garrison Keillor. Varietéprogrammet “A Prairie Home Companion” er et av mange kvalitetspogrammer som den offentlige radiokanalen NPR produserer, og jeg hørte det for første gang under et besøk på Jæren for noen år siden (sannsynligvis via AFR.) Keillor er nok mest kjent for litt eldre norske lesere som forfattere av bøkene om den fiktive småbyen Lake Wobegon i Minnesota – et par av dem ble oversatt på 80-tallet og oppnådde en viss suksess med sine lune skildringer av livet på præren (“Norwegian Bachelor Farmers” spilte en viktig rolle, husker jeg). De ukentlige rapportene fra Lake Wobegon er fremdeles en viktig del av radioprogrammet.
Keillor forsvant ut av radaren her til lands (høyst ufortjent i mine øyne), og jeg gjenoppdaget ham som spaltist på Salon.com (fri tilgang etter reklame), og siden har jeg altså jaktet på radioprogrammene. Nå kan man høre “A Prairie Home Companion” som en Realmedia-strøm hvis man graver litt på nettstedet, men for de av oss som foretrekker å høre radio andre steder enn ved PCen fins det ingen annen lovlig mulighet enn å kjøpe deler av programmet via Audible, som krever spesialprogramvare. Alt håp er likevel ikke ute: nå viser det seg at NPR legger ut “The Writer’s Almanac”, en fem minutter lang daglig podcast av historiske begivenheter, dikt og livsvisdom, formidlet med Keillors uforlignelige, nesten hypnotiske stemme.
Antagelig føler jeg et visst slektskap med en forfatter som aldri har sett på et etermedium som mindreverdig eller i beste fall en nyttig markedsføringskanal rundt lanseringstider, men som isteden har gått inn i det på dets egne premisser og endatil gjort det til en integrert del av sin egen skriving. Keillor er en mester i kunsten å lage særpreget radio (tre-fire tiår på lufta sier sitt), og er i høyeste grad en å strekke seg etter for de av oss som jobber i det samme mediet. Så får jeg heller leve med at jeg aldri får en så fin og dyp stemme…