Cory Doctorow, forfatter, blogger og allestedsnærværende forkjemper for våre digitale rettigheter, slapp en nerdebombe i Boingboing for noen timer siden: han svitsjer fra OS X til Ubuntu. Vi snakker altså om en mann som har eid femti macer i løpet av sitt korte liv, og som har Apple-logoen tatovert på bicepsen – bildet jeg tok da han var i Norge sier sitt. Men i likhet med Mark Pilgrim, vevguru og mannen bak uunværlige Dive into accessibility, har Cory sett seg lei på proprietære filformater, økende bruk av DRM og innskrenkinger i brukernes rettigheter i OS X.
Siden Linux kjører på flere plattformer enn noe annet operativsystem, fikk Cory for første gang friheten til å velge maskinvare på årntli. Han vurderte en MacBook Pro men gikk istedet for en kraftig spekka Lenovo Thinkpad. Cory lover å blogge overgangen til åpen kildekode på Boingboing, og jeg kommer til å følge det med stor interesse. Saken er nemlig den at de to nyfrelste har valgt temmelig krevende maskinvare å svitsje til: mens Ubuntu og andre linuxer ofte er enklere å installere på stasjonær PCer enn Windows, viser en kjapp titt på Ubuntuforums at bærbare er en ganske annen skål.
De skreddersydde maskinvareløsningene man gjerne finner på bærbare skaper problemer med alt fra skjermoppløsning til trådløsnettverk. Ubuntu går så det griner på vår T40 (fra man trykker på knappen til den er klar til bruk er den et halvt minutt raskere enn Windows XP) med to viktige og akk så vanlige unntak: dvalefunksjonen og batterilevetiden. Etter endel googling og mekking har jeg nå redusert strømforbruket nok til at Ubuntu kjører i halvannen time på én lading, men det er fremdeles to timer dårligere enn XP. Og den nekter plent å våkne av dvalen, hvilket mildest talt reduserer verdien som bærbar. XP beholdes derfor inntil videre – om enn på veldig lånt tid… 😉