Jan Omdahl har en god kommentar i Dagbladet om Google Books-prosjektet, og følger det opp med et intervju med Jens Redmer, europasjefen for Googles boksøktjeneste. Som Omdahl påpeker er situasjonen i USA interessant og paradoksal, med søksmål fra de samme aktørene som også deltar som partnere i Google Books. Der handler det i stor grad om å definere begrepet “fair use”, som vi ikke har et motstykke til på norsk, og til tross for søksmålet slutter stadig nye aktører seg til bokskanningen.
Omdahl gjorde også en runde blant norske aktører, og fikk den obligatoriske forfatterforeningsuttalelsen om amerikansk kulturimperialisme før han svingte innom undertegnede. Noe av det jeg sier har jeg blogget tidligere, og Omdahls regnestykke i kommentaren bare styrker min frykt for at departementet, Nasjonalbiblioteket (NB) og forfatterforeningene i felleskap vil klare å somle det norske bokskanningsprosjektet til døde.
Det jeg også sa, og som ikke kom med, er det uansett ikke er mulig for mange norske forfattere å isolere seg fra virkningene av det engelskspråklige prosjektet. Store deler av faglitteraturen på universitets- og høyskolenivå er allerede på engelsk, og søkbarhet og lett digital tilgang vil gi engelskspråklige titler enda større fortrinn. Da hjelper det selvsagt ikke at Nasjonalbiblioteket har kommet med uklare signaler om tilgangen til de digitale bøkene.