Forberedelser til 'Stjernehimmelen i kveld' på Utsira fyr

Høstsesongen 2007 er fullbooket, og forelesningene nedenfor kan nå kun bestilles til datoer etter 1. januar 2008.

  • Norge i 2050: Tre muligheter, basert på dagens trender innen demografi, økologi og teknologi. 16 år og oppover. Gjøres med Powerpoint.
  • Utdanning i et fremtidsperspektiv: Hvordan brukerstyrte nettmedier og sosiologiske endringer er i ferd med å forvandle vårt syn på kunnskap, sannhet og dannelse. Voksne, fortrinnsvis ansatte i utdanningssektoren og andre med spesiell interesse. Gjøres med Powerpoint.
  • Informasjonskompetanse i wikienes tidsalder: Fra nå av og i all overskuelig framtid vil nettet være vår viktigste informasjonskilde. Det undergraver ikke bare gamle forretningsmodeller, men kjernebegrepet informasjonskompetanse. Ulike mediers troverdighet og pålitelighet, forfatterrollens betydning, enkildesamfunnets endelikt og betydningen av brukerdeltakelse er blant emnene som berøres i foredraget. Gjøres uten Powerpoint.
  • Bibliotekets fremtid i folkets århundre: Hvordan nye medievaner og forventninger til offentlige tjenester vil forme folkebiblioteket de neste tiårene. Voksne, fortrinnsvis bibliotekansatte og -interesserte. Kan gjøres med eller uten Powerpoint.
  • En himmel full av solsystemer: Hvordan astronomer klarer å oppdage usynlige planeter titalls lysår unna, og hva de regner med å finne i tiårene som kommer. 16 år og oppover. Powerpoint-basert.
  • Stjernehimmelen i kveld: Stjernebilder, planeter og andre himmellegemer som er synlige på himmelen den kvelden foredraget holdes – om det er klarvær er det også mulig å kombinere dette med stjernetitting på den ekte himmelen. 8 år og oppover. Krever tilkoblingsmulighet for egen PC og et mørklagt lokale.

Krav til utstyr: For foredrag som krever Powerpoint, er framviser med tilkoblet PC å foretrekke. På oppfordring kan jeg sende over forelesning på forhånd. Jeg kan alternativt stille med egen bærbar PC og framviser, i så fall må oppdragsgiver sørge for lerret. Der det kreves lydutstyr, foretrekker jeg en mygg eller annen mikrofonløsning som gjør det enkelt å bevege seg.
Honorar for standardforedrag: 4000 for 45 minutter, i tillegg kommer reise og eventuell overnatting og kostgodtgjørelse (etter statens satser). Honorarsatser etter avtale for spesialskrevne foredrag, deltakelse i paneldebatter o.l. For skoleoppdrag følger jeg Norsk Forfattersentrums satser, pensjonistforeninger og ideelle organisasjoner kan også spørre om spesialsatser.
Transport: Jeg kjører ikke bil, og er derfor avhengig av kollektivtransport for å komme til alle oppdragssteder utenfor Oslo. Der det er komplisert med kollektivtransport, må det avtales henting/levering fra nærmeste buss- eller togholdeplass på forhånd.
Kontakt: Det enkleste er å ta kontakt per epost, da jeg uansett vil be om en epostbekreftelse på oppdraget. Ellers er det mulig å ringe meg på mobil, men i travle perioder kan det ta litt tid før jeg rekker å svare. Det lønner seg alltid å være tidlig ute, særlig om du ønsker å bestille oppdrag til eller rundt verdens bokdag (23. april) eller Forskningsdagene (midten/slutten av september).
Til bruk i informasjonsmateriell: En kort informasjonstekst om undertegnede finnes her, en fullstendig CV og bibliografi er her. Jeg har også et par offisielle pressebilder, men det beste bildet finnes her (kan brukes fritt, men Jorunn D. Newth må krediteres).
Et lite utvalg av tidligere oppdragsgivere: 3M, AOF, Forsvaret, Kunnskapsdepartementet, EDOK, FNH, Mediedagene Bergen, NADE-NFF, NKUL, NHO, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Norges Forskningsråd, NRK, Oljedirektoratet, SINTEF, Statoil, UiO, grunn- og videregående skoler, lærerkurs, forfatterseminarer.