Okei, så gikk det hele to måneder etter den offisielle lanseringen, men nå finnes Windows Vista der ute i fildelerland i en versjon som gir full funksjonalitet uten at man behøver å aktivere produktet:

And yes, the crack most certainly works. You end up with an activated, legitimate copy of Vista which passes all the Windows Genuine Advantage checks. The release of this crack does make a bit of a mockery of the whole volume activation process.

Slike episoder kommer selvsagt ikke til å påvirke musikkfolkets glade tro på kopibeskyttelse, som kom til uttrykk i et innlegg fra to Gramart-representanter i dagens Dagbladet:

Det aller beste ville være om alle nettbutikker benyttet samme type DRM. Da ville man kunne tillate brukeren å lytte til lovlig kjøpt musikk på alle «apparater» man ønsker, fra iPod til PlayStation og X-Box. Samtidig ville musikkfila være merket med informasjon slik at direkte ulovlig bruk ved fri tilgjengeliggjøring eller spredning kunne registreres og kanskje hindres.

To refleksjoner i den forbindelsen: Som vanlig skøyter DRM-tilhengerne unna spørsmålet om hvorvidt jeg som bruker kan låne eller gi bort åndsverkene jeg har kjøpt, slik jeg kan (og ofte gjør) med CDer, DVDer og bøker. Dette er ikke en lovfestet rett, men i høyeste grad en hevdvunnen en som brukere flest ikke er villige til å gi avkall på (og som jeg som forfatter ikke vil frata mine lesere). Og så var det den ideen om vannmerking av filer igjen. Akk ja.