Nekter, sier jeg! Jeg vil ikke være med på den idiotiske debatten om hvilke bøker som “alle bør kjenne til og ha lest”, en debatt som kan få folk til å spore av i den grad at sindige skribenter kan etterlyse Bjørnson på listen. Hovedforskjellen på bokkanonlistemakeriet og musikklistesnobberiet som legges for dagen i High Fidelity, er at sistnevnte er uendelig mye morsommere å være vitne til.
Bare så det er sagt: lister i seg selv kan være nyttige nok – jeg har selv en liste over science fiction-bøker for folk som vil gjøre seg kjent med genren. Men jeg påstår ikke at dette er bøker du må ha lest for å være en god science fiction-leser, bare at det er bøker jeg vil anbefale. Lister er til sjuende og sist et spørsmål om smak og behag, jamfør de mange titlene som leserne av denne bloggen foreslo.
Mens jeg likevel er inne på science fiction-listen: jeg har nettopp lagt Dan Simmons’ Hyperion til listen. Denne allegorien over Chaucers Canterbury Tales er lagt til det 29. århundre, der seks pilegrimer på vei mot et ukjent og farlig mål forteller sine historier. At tittelen henspiller på et dikt av John Keats, forteller sitt om kompleksiteten og dybden i denne teksten, som vant en høyst fortjent Hugo i 1990. Anbefales varmt – men jeg vil altså ikke påstå at du er en uvitende bøffel om du ikke leser den. 😉