Jusprofessor Olav Torvund (som har uvanlig mange og varierte Google-treff til norsk akademiker å være) har også tatt Dagbladets utfordring, og leverer et stykke som er interessant på flere måter. Torvund er som vanlig krystallklar i sine synspunkter, og har f.eks. liten tro på statsstøtte, flat betaling eller betal-hva-du-syns-er-passende (AKA Radiohead-modellen). Mer interessant er det at han også avviser DRM og de mer ekstreme utslagene av den amerikanske platebransjens søksmålsstrategi, samtidig som han (naturligvis) tar avstand fra piratkopiering.
Spørsmålet er hva man da sitter igjen med, og slik jeg forstår Torvund er fremtiden DRM-frie varianter av iTunes og Musikkonline, i kombinasjon med søksmål mot folk som deler filer i stor skala. Artikkelens konklusjon er i essens en oppfordring til folk om å oppføre seg skikkelig. Velment, men sørgelig utilstrekkelig for oss som har planer om å tjene penger på åndsverk i framtiden. Konfrontert med et så komplekst problem er det vanskelig å vite hvor man skal begynne. Men det er litt synd at Torvund konsentrerer seg om å gjenta det alle vet, framfor å gi oss sine perspektiver på f.eks. åpne lisenser og nettvederlag, områder som kan bli viktige i årene som kommer.
Forøvrig er dette et innlegg jeg gjerne skulle ha Twinglyfisert (sjekk pekerne til blogger rett under Torvunds og min artikkel), da denne trackbackvarianten åpenbart har noe for seg. I alle fall når den virker. Hvilket den ikke gjør med denne bloggen (alternativet er at jeg ikke har brukt Twingly riktig, og det kan jeg aldri tenke meg…;-)
Oppdatering: Og der tok Torvund imot utfordringen i sin egen blogg, også.