Aftenposten hadde en veldig interessant kronikk forleden, under tittelen Når dialekt blir maktspråk. Artikkelforfatteren mener at språkbevisstheten og det dialektmessige mangfoldet i Norge, som i utgangspunktet er en positiv ting, også gir seg utslag i en manglende interesse for å snakke normalisert talespråk, det være seg bokmål eller nynorsk. Resultatet er at permanente innvandrere og midlertidige arbeidstakere i Norge ofte sliter med å forstå hva som blir sagt utenfor de største byene.
Jeg er ingen lingvist, men som sønn av en innvandrer som gjorde norsk språk til sitt yrke, tror jeg forfatteren har et viktig poeng. Språk er identitet, men også kommunikasjon, og det kan virke som om mange her i landet vektlegger det første mest. Problemet gjelder ikke bare innvandrere, forøvrig. Kombinasjonen tenåringer (som jo ofte sliter med diksjonen i tillegg) og f.eks. jærdialekt har i perioder også fått meg til å drømme om simultanoversettere. 🙂
Som omreisende foreleser er talespråket mitt viktigste redskap. Alle som har hørt meg, vet at et av mine viktigste kjennetegn som taler er hastigheten. Men til tross for at jeg snakker raskere enn de aller fleste der ute, viser evalueringsrapporter (som jeg alltid leser) og andre tilbakemeldinger jeg får at budskapet gjennomgående når fram. Det finnes en rekke pedagogiske årsaker til dette, men jeg mistenker at diksjon og normalisert språk spiller en viktig rolle.
Jeg har hørt det påstått at ingen snakker normalisert bokmål. Jeg er uenig. Mitt talespråk ligger så nært moderne bokmål jeg kan få det, og jeg er svært tilfreds når folk som ikke kjenner meg, er ute av stand til å plassere meg geografisk på Østlandet. At jeg valgte bokmål er en tilfeldighet, forøvrig. Hadde jeg hatt mine røtter i et av vestlandsfylkene ville jeg snakket normalisert nynorsk, og gjort meg like godt forstått.
Og et av de beste komplimentene jeg noensinne har fått, kom fra en nynorskmann. For mange år siden ble jeg fortalt at Einar Førde hadde hørt meg i radio, og roste min gode diksjon og klare talespråk. Førde var selv et sant eksempel til etterfølgelse i så måte: ingen kunne noensinne være i tvil om hva han mente.