…kommer utvilsomt fra Frank Aarebrot, “valgforskeren” som til forveksling ligner på en politiker med sin intense utspillskløe. Under overskriften Vestlandet er farlig (nettopp tilbake fra Bergen, og jeg vart som alltid grundig skræmt, ja) kommer det blant annet:

Vestlandet og Skottland kan sammenlignes.

Øh, nei, i den politiske og historiske konteksten Aarebrot ser for seg kan de ikke det, om man ser bort fra avhengighet av svinnende oljeforekomster og et og annet delt ord fra vikingtiden. Noen stikkord for lite påleste forskere og andre som eventuelt måtte interessere seg: gælisk, klansystemet, Stuart-familien og slaget ved Culloden. Eller om man vil: vis meg et vestlandsk motstykke til voggevisa Skye Boat Song.
Spørsmålet Aarebrot forsøker å ta opp på sitt kluntete vis er imidlertid ikke uinteressant. Regionalisering er et hovedtema i EU for tiden, og i mine øyne et sterkt argument for medlemskap i unionen. Jeg ser gjerne større regional uavhengighet i Norge, om ikke annet for å gå videre fra den dødskjedelige debatten om hvem som egentlig skaper verdiene her i landet (som vestlendinger flest hevder Aarebrot at det er Vestlandet, mens folk nordfra gjerne liker å si at alle sør for Trondheim er snyltere).