Romorganisasjonen NASA har sluppet en rapport som skisserer opp hvordan en framtidig ferd til Mars kan ta seg ut, melder BBC. Mars-ferden er en videreføring av det nye måneprogrammet Constellation, som ble kunngjort av president Bush i 2004. Ferden vil starte med fire oppskytninger av den kommende bæreraketten Ares V, som frakter elementene i det som tilsammen blir et 400 tonn tungt interplanetarisk romskip. Om skipet legger ut i februar 2031, vil det bruke sju måneder på ferden til Mars, hvoretter astronautene tilbringer opptil 16 måneder på planetens overflate før de vender tilbake til Jorda.

chronique-mars.jpg

Det er altså snakk om at astronautene kan tilbringe over to og et halvt år borte fra Jorda, noe som krever en ekstrem grad av selvforsynthet: både mat, vann og oksygen skal kunne produseres under ferden. Tidligere planer har tatt utgangspunkt i at astronautene tar med seg alt de trenger på ferden, ifølge denne planen skal utstyr og boligseksjon bli sendt avgårde i henholdvis 2028 og 2029. Slik kan man forsikre seg om at alt fungerer som det skal før astronautene ankommer.
Her har NASA sannsynligvis hentet inspirasjon fra prosjektet “Mars Direct“, som under ledelse av Robert Zubrin har tatt til orde for å bruke kjent teknologi , spre landingen over flere romferder og utnytte planetens egne ressurser ved f.eks. å lage oksygen og vann fra underjordisk is. På denne måten kan sikkerheten bli bedre, samtidig som man legger grunnlaget for en fast bosetning på Mars. Men et kjerneelement i “Mars Direct” er nettopp at man ikke går omveien om Månen, og kritikere mener at en ny månesatsing kan bli en økonomisk og teknologisk blindgate.
For at en Mars-ferd skal bli en realitet må to hovedproblemer løses: man må klare å holde kostnadene nede (det er urealistisk å tro at et prosjekt til fire-fem hundre milliarder dollar vil overleve i det politiske systemet), og man må redusere faren for stråleskader. Verken underveis eller vel nede på Mars vil astronautene være godt beskyttet mot kosmisk stråling eller kraftige utbrudd på Sola, og derfor må både romskipet og boligseksjonen være konstruert med strålesikre “tilfluktsrom”. Skal mennesker bosette seg på Mars, må de sannsynligvis bo under bakken.