Det begynner å gå rutine i dette: analyseselskapet Econ har ifølge VG laget en rapport for videobransjen med en konklusjon som (surprise, surprise) er som skreddersydd for videobransjen:

Mellom 700 000 og 1 400 000 tapte kinobesøk i 2007 skyldes ulovlig nedlasting, anslår rapporten som analyseselskapet ECON har gjort for videobransjen. Tallene er anslag og er ifølge ECON beheftet med betydelig usikkerhet.

Hoj. Hvis Econ selv sier de er usikre, må de virkelig være usikre… Ifølge VG er de to andre årsakene til lavere kinobesøk at kjøpefilmer på DVD er billigere enn kinobilletter, og mangel på publikumsmagneter. De kunne også nevnt prisfallet på store og gode og store flatskjermer (kjøpte nylig en 40 tommers Sony, så jeg vet ha jeg snakker om), og bransjens egen satsing på høyoppløselig video som jo nettopp er ment å gjenskape kinoopplevelsen i stua.
Eller hva med ekstragebyret på nettbestilling, de fornærmende og bråkete antipiratreklamene, de øvrige reklamene som man allerede har sett på TV hundre ganger før, publikummere som nå er så vant til å prate under reklamer på TV at de derfor fortsetter å pludre i vei et kvarter inn i filmen, for ikke å snakke om den overveldende osen av fettete springmais. Og når, sier jeg, NÅR skal noen finne opp godteriposer som ikke knitrer!
For ikke å snakke om den uforlignelige følelsen man får av å være hjelpeløst fanget tjue minutter ute i en dårlig film. Jeg mener: er det så vanskelig å forstå dette da? Vurderer sterkt å starte mitt eget analysebyrå. Kanskje det kunne hete Noce? 😉
Oppdatering: OK, jeg så ikke at Dagbladet også omtaler denne saken, og tar utgangspunkt i de tallene fra rapporten som ser ut til å tyde på at folk som laster ned ulovlig i stor skala også går mer på kino. Førstetiltaket Lene Løken fra bransjeorganisasjonen Film & Kino foreslår, er å gå aktivt “inn for å endre holdningen til å laste ned ulovlig”. Ah, flere holdningskampanjer. Akkurat det som trengs for å gjøre kino mer attraktivt.