Via en pressemelding fra importøren Tzone i Vestfold ble jeg gjort oppmerksom på Acecad DigiMemo. Det dreier seg om en digital skriveblokk som lar deg notere på papir som vanlig, samtidig som det lagres en digital kopi av notatene i selve blokken.Notatfilene kan overføres til PC eller via et SD-kort, hvor man kan kjøre tekstgjenkjenning på skriften med et eget program (såvidt jeg kan se ikke inkludert i prisen på 1600 kroner). Klikk.no er imponert, mens PC Pro er noe mindre entusiastisk:

In our tests, the pad proved sensitive enough to pick up our writing accurately, although it only turns it into a proprietary image format. Once back in the office, plug in the device and your missives are imported into the DigiMemo Manager; sadly, it doesn’t integrate with Microsoft OneNote in any useful manner.

Tzone ønsker tydeligvis å selge inn DigiMemo som et hjelpemiddel for studenter og skoleelever: “Det er ingen grunn til å drasse med seg laptoppen til forelesninger eller møter lenger.” Jeg er skeptisk. En hovedtanke bak DigiMemo er at man digitaliserer den mest naturlige måten å ta notater på, men spørsmålet er om ikke tastaturet er vel så naturlig for flertallet av studenter nåtildags. Jeg vet det er tilfelle for mitt vedkommende: jeg skriver langt raskere og mer presist på selv ganske små tastaturer, og slipper å gå omveien om tekstgjenkjenning for å få rene tekstfiler.

DigiMemo veier lite, men det skiller bare en knapp halvkilo til billige småmaskiner fra ASUS og Acer, som både lar deg ta notater og i tillegg kan gjøre alle de andre tingene DigiMemo ikke kan tilby. For mange vil den manglende støtten for Mac være en klinsjer, og når man for sikkerhets skyld lagrer alle notatbildene i et proprietært format er det tydeligvis ikke mulig å importere dem i annen programvare via SD-disken.
Synd, men absolutt ikke unikt for et produkt i den etterhvert lange rekken som lover oss et bedre papir enn papiret, jamfør Amazon Kindle. Og her har man ikke engang beskyttelse av opphavsretten å dekke seg bak. Når skal de lære?