Den egyptiske regjeringens forsøk på å få copyright på pyramidene var først og fremst litt komisk. Men et forslag fra den indonesiske regjeringen burde gjøre selv stormtroppene i rettighetsorganisasjonene en anelse betenkt. Under dekke av begrepet “viral suverenitet” forsøker Indonesia å få gehør for ideen om at genetisk informasjon om virus hører til landet der viruset først dukker opp. Argumentet er at vestlige medisinfirmaer kan bruke den genetiske informasjonen til å utvikle medisiner. Og dette er ikke bare tomprat, som Richard Holbrooke og Laurie Garrett påpeker i Washington Post:

Yet, since 2005, Indonesia has shared with the WHO samples from only two of the more than 135 people known to have been infected with H5N1 (110 of whom have died). Worse, Indonesia is no longer providing the WHO with timely notification of bird flu outbreaks or human cases. Since 2007, its government has openly defied International Health Regulations and a host of other WHO agreements to which Indonesia is a signatory.