NRKs kulturnyheter melder at forfattere på Oktober forlag nå har muligheten til å lese inn sine egne lydbøker og selge dem utenfor det etablerte distribusjonsnettet. Dette skjer etter initiativ fra forfatter Morten Øen, som simpelthen har innredet sitt eget lydstudio. I og med at forfatterne skal sitte igjen med 75 % av salgsprisen (mot 15 % på dagens lydbøker og rundt 20 % på papirbøker), antar jeg at bokhandlene er tatt ut av regnestykket.
I utgangspunktet høres dette ut som et spennende og genuint innovativt tiltak. Det er oppmuntrende å se at noen i det norske boketablissementet har forstått at nettet kan brukes til å skape helt nye vinn-vinn-situasjoner: høyere prosentandel av inntektene til produsentene, lavere pris og mye bedre tilgjengelighet for forbrukerne takket være distribusjon i form av filer framfor miljøuvennlige digibøker eller utdaterte CDer.
Det vil si, jeg antar at tilgjengeligheten vil være bedre. For det som mangler i NRKs artikkel, og som jeg ikke finner noe om via Sesam, er informasjon om hva slags distribusjonsmodell som er valgt. NRKs journalist lar Lydbokforlaget, det vil si hovedkonkurrenten, få si noe generelt om CDer kontra filsalg, og der stopper det. Skal filene selges via iTunes eller fra Oktobers nettsted og er de DRM-beskyttede eller åpne – det er slike faktorer som vil avgjøre framtiden til denne forretningsmodellen. Synd at vi ikke får vite det.